Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arhinmäki: Löneskillnader mellan könen minskat

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 11:51.
Löneskillnaderna är kvar

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat en aning - men det krävs fortfarande insatser för att minska löneklyftan. Det säger jämställdhetsminister Paavo Arhinmäki från Vänsterförbundet.

Enligt färska data tjänar kvinnorna nu i genomsnitt 82,6 procent av vad en man tjänar. Huvudmålet i regeringens och centralorganisationernas likalönsprogram är att minska löneskillnaderna mellan könen till 15 procent senast 2015.

Arbetsmarknadens centralorganisationer håller på att utreda hur bra systemet med lönekartläggningar på olika arbetsplatser fungerar.

Trepartsarbetsgruppens arbete blir färdigt i slutet av juni. Arhinmäki säger att lönekartläggningarna är ett bra instrument för att ta reda på om det finns för stora löneskillnader mellan kvinnor och män. Han säger ändå att kartläggningarna borde bli fler och bättre, speciellt på mindre arbetsplatser.

Paavo Arhinmäki hoppas att arbetsgruppen lägger fram mångsidiga förslag till lagstiftnings- och andra utvecklingsåtgärder. Han talade vid likalönsforumet i Helsingfors på onsdagen.