Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöpolitiker upprörda över nya hotellplaner på Fabriksudden

Från 2012
Uppdaterad 07.06.2012 16:14.
Barbro Wikberg och Johannes Runeberg brevid den gjutna byggstarten som Quattrogroup gjort på Fabriksudden.
Bildtext Barbro Wikberg och Johannes Runeberg brevid den gjutna byggstarten som Quattrogroup gjort på Fabriksudden.
Bild: YLE/Malin Valtonen
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Nya hotellplaner i Hangö - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hotellplanerna på Fabriksudden i Hangö ändras. Företaget bakom projektet, Quattrogroup, vill nu bygga ett lägenhetshotell och den gamla planen på ett vanligt, större hotell är nu spolad.

En tjock bunt med papper ligger på byggnadskontoret i Hangö. Här ligger den nya ansökan om bygglov som Quattrogroup har skickat in till staden. Nya ritningar visar att det större hotellet är slopat och har ersatts av sex trevåningshus och ett tvåvåningshus. I trevåningshusen planeras lägenheter med ett par rum, kokvrå och balkong och i tvåvåningshuset har det ritats in bland annat ett gym, en restaurang, en 20 meter lång pool samt andra spa-möjligheter.

De nya planerna väcker mycket känslor hos Hangöpolitikerna. Vänsterförbundets Johannes Runeberg har sedan början varit emot hotellplanerna på Fabriksudden. Men nu är måttet rågat.

- Det var meningen att de skulle komma ett ordentligt hotell här, konstaterar Runeberg bistert och tillägger att han tycker att staden borde dra sig ur hela projektet.

Quattrogroups baracker på Fabriksudden.
Bildtext Quattrogroups baracker på Fabriksudden.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Besviken över de nya planerna är också Barbro Wikberg, SFP, som sitter i stadsstyrelsen i Hangö. Hon har inte heller sett några färdiga ritningar över planerna, men att Quattrogroup överger tanken på ett normalt hotell gör henne besviken.

- Jag vet inte riktigt hur man kommit fram till den här helomvädningen, säger hon.

För sent att dra sig ur

Wikberg tycker det är besvärligt att fullmäktige har beslutat om hotellprojektet och nu helt plötsligt så är det inte det mera som ska byggas. Wikberg anser inte att idén i sig är dålig, tvärtom kunde ett lägenhetshotell fungera bättre i Hangö som inte har så lång högsäsong. Wikberg skulle vilja att avtalet gås igenom och eventuellt görs om, men det tror hon inte är något som byggföretaget Quattrogroup går med på. Wikberg anser att de vore bra om staden drog sig ur och att ett nytt avtal skulle skrivas men hon är illa rädd att det är för sent för staden att dra sig ur den här affären.

Fjuttig byggstart

Wikberg och Runeberg är också upprörda av byggstarten som Quattrogroup har gjort. Den består av en 1x5 meter stor gjutform med betong och armeringsjärn.

- Orsaken till att den här gjutformen finns här är att företaget vill se till att kontraktet inte rivs upp, anser Wikberg.

Runeberg berättar att förutsättningen att företaget skulle få börja bygga på Drottningberg var att bygget på Fabriksudden skulle startas. Men någon byggstart kan man inte kalla den här stenfoten, tycker Runeberg. För honom har trovärdigheten i samarbetet mellan Quattrogroup och staden försvunnit.

Quattrogroup vill ännu inte kommentera det nya bygglovet. Enligt företaget har samarbetet med Hangö stad om den nya förändringen av hotellet gått bra. Hangö stad vägrar ge ut bilder på ritningarna i det här skedet.

Miljö- och byggnadsnämnden tar upp bygglovet på sitt möte på tisdag.