Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien: Att ta emot hjälp eller inte

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 12:56.
Bildtext Pablo Zalba
Bild: Yle/Dan Ekholm

EU försöker hitta en lösning på den spanska bankkrisen, rapporterar flera massmedier, men Spanien självt vill fortfarande försöka stå på egna ben. Svenska Yle har talat med den spanske Europaparlamentarikern Pablo Zalba om den spanska bankkrisen. Han tror att Spanien ska klara sig själv.

- Problembanken Bankia är helt under kontroll för regeringen har vidtagit de åtgärder som behövs, anser Zalba, som också är viceordförande för den ekonomiska och monetära kommittén i Europaparlamentet.

Zalba hänvisar till att 70 procent av de spanska bankerna klarar sig väl, och av de 30 procent som har problem står Bankia för hälften, medan de andra är mindre sparbanker som inte har någon avgörande betydelse för det finansiella systemet. Han ser fram emot den specialrevision som Internationella valutafonden har gjort och det resultatet blir klart på måndag. Då ser man hur allvarlig krisen är.

Kommer då Spanien att behöva internationell hjälp utifrån?

- Nej, Spanien behöver inget internationellt stödpaket som Grekland, Portugal eller Irland har fått, anser Zalba. Spanien har nämligen vidtagit omfattande åtgärder för att stabilisera sin budget och landet är antagligen det land i Europa som genomlever det mest ambitiösa reformprogrammet.

Såväl nyhetsbyrån Reuters som Financial Times rapporterade i går kväll att EU arbetar för att försöka hitta en lösning på den spanska bankkrisen, även om Spanien ännu inte har bett om hjälp och motsätter sig att bli satt under det förmyndarskap som ett internationellt hjälppaket skulle innebära.

I går lade EU-kommissionen fram ett förslag till ny europeisk bankövervakning, men den hjälper inte upp det akuta läget i Spanien, tror den svenske europaparlamentarikern Gunnar Hökmark. Han är den som i Europaparlamentet ska vara rapportör och fila fram detaljerna.

- Det biter nog inte alls på den akuta krisen, utan det här är ett sätt att dra erfarenheter av detta, anser Hökmark. Den akuta krisen beror inte heller på de bankregler vi har haft eller kommer att ha, utan det beror ju på att vi i Spanien har ett väldigt fall av fastighetspriser som har underminerat bankers kapitaltäckning.

Hur stort är trycket då lagförslaget kommer till Europaparlamentet på att man får in de dagsaktuella akuta frågorna i lagförslaget?

- Det är nog rätt stort och jag tror att det är fel för det är inte den förra krisen som vi ska hantera utan nu är det morgondagens problem och kriser. Det spelar i och för sig stor roll för hur vi hanterar den här krisen, också därför att om vi nu skapar en trovärdighet kring hur Europas ekonomi ska byggas upp och för hur finansmarknaden ska fungera så är det en trovärdighet med stabilitet även i nuet, säger Hökmark.

Dan Ekholm, Bryssel.

Diskussion om artikeln