Walki lanserar omslagspapper med inbakat RFID-chip
En supertunn antenn i aluminium. Lägg till kundens mikrochip, baka in det i omslagspappret och så har man en produkt som ersätter streckkoden.
Omslagspappret eller förpackningen är alltså informationsbäraren. Walki i Jakobstad invigde på torsdagen en ny produktionslinje för tillverkning av den nya RFID-antennen för radiofrekvensidentifikation.

Walki lanserar världsnyhet
Flera års arbete och fem miljoner har det kostat att utveckla produkten och produktionslinjen. Användningsområdena är nästan oändliga. Vd Leif Frilund tar handeln som exempel. Ingen behöver sitta i kassan. Kunden går bara genom en port som avläser vad vad man bär ut. Sedan kommer räkningen hem. Detta tack vare Walkis aluminiumantenn och ett mikrochip inbakt i förpackningen.
Produktchef Sami Liponkoski tvekar inte utan säger rakt ut att målsättningen är att Walki ska bli världsledande på att göra antenner. Streckkoden har blivit gårdagens produkt liksom också magnetbandet. Till exempel buss- och tågbiljetterna med magnetband behövs inte mer, säger Liponkoski.
En stor poäng med Walkis RFID-antenner är att man inte behöver avläsa en produkt i taget som med streckkoden. Ta bagagehanteringen på flygfält. Nu avläser man en väska i taget med streckkod.
Med RFID är det bara att köra hela högen väskor genom avläsaren och allt avläses samtidigt och sorteras enligt destination.
Hittills har RFID antenner producerats genom en våt kemikalieprocess. Det unika med Walkis metod är att man använder sig av laserskärning vilket gör antennen kemikaliefri. Och genom att använda papper kan man lyfta fram det ekologiska hållbara gentemot dagens plastkort.
Vd Leif Frilund tror Walki snabbt når upp till flera miljoner miljoner omsättning. Sedan får man se hur fort linjen behöver byggas ut.
Walki i Jakobstad har 185 anställda och den nya linjer ger jobb åt ett 15-tal anställda.