Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Rehn: Stödet till Spanien viktigt för stabiliteten

Från 2012
Uppdaterad 10.06.2012 21:18.
Bild: Yle

Det är viktigt med tanke på stabiliteten i euroområdet att stöda Spanien säger EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehn i en intervju på svenska för Yles korrespondent i Bryssel Dan Ekholm.
- Det är viktigt för att försvara stabiliteten i euroområdet. Det har varit ganska mycket turbulens på finansmarknaden på sistone därför att den spanska banksektorn har haft svårigheter. Nu är det viktigt att agera och euroområdet har gjort det.

Rehn medger att stödbeloppet på maximalt 100 miljoner euro är stort, men summan innehåller enligt Rehn säkerhetsmarginaler. Den exakta summan klarnar under de kommande dagarna och kanske veckorna. Stödbehovet fastställs på basis av oberoende bedömningar som är på gång för tillfället, säger Rehn.

Rehn tillbakavisar påståendet om att spanjorerna skulle få en särbehandling i och med att EU inte ställer likadana villkor på Spanien som på Grekland, Portugal och Irland. Fördraget om EU:s permanenta krisfond ESM gör det enligt Rehn möjligt att rikta stödet bara en viss sektor, förutsatt att den offentliga ekonomins skuldnivå är under kontroll. Spaniens skuldnivå är inte lika hög som några andra länders där räddningspaketen riktades till staten. Därför kan man fokusera stödet till finans- och banksektorn, och det är också bättre för Spanien och Europa att göra det på det sättet, säger Rehn.

Hur stor den spanska statsskulden blir efter att Spanien fått stödpaketet klarnar enligt Rehn först när den exakta summan av finansstöden har slagits fast.

Irland vill omförhandla sitt stöd

Efter nyheten om stödet till Spanien har Irland meddelat att landet vill omförhandla det räddningspaket som landet fick 2010. Enligt Rehn har frågan diskuterats ganska mycket i Irland redan en längre tid. Han konstaterar att det finns en likhet med Spanien här i och med att stödet till Irland till stora delar gått till den irländska finanssektorn. Stödet har hjälpt Irland och landets ekonomi växer för tillfället, konstaterar Rehn.

Finland vill ha säkerheter av Spanien ifall stödet till Spanien går via den tillfälliga krisfonden EFSF. EU:s vice ordförande Olli Rehn tar inte ställning till kravet nu, utan säger att man först måste definiera stödsumman och via vilka kanaler pengarna ska betalas till Spanien. Sedan klarnar det om man ska använda den tillfälliga krisfonden eller den permanenta fonden ESM.

- Jag är säker på att vi kan hitta en lösning också på det finländska problemet, säger Rehn till Yle nyheters korrespondent Dan Ekholm.