Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska socialdemokrater utmanar Merkel

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 11:57.
Oppositionsledaren Steinmeier är missnöjd med Merkels inställning.
Bildtext Frank-Walter Steinmeier, socialdemokraternas gruppordförande
Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

Godkännandet av den europeiska finanspakten är i motvind i Tyskland. Oppositionen vägrar att rösta för pakten så länge som förbundskansler Angela Merkels regering inte helhjärtat arbetar för en finansiell transaktionsskatt i Europa.

För att finanspakten ska godkännas krävs en två tredjedels majoritet i den tyska förbundsdagen och det betyder att Merkel måste förlita sig på oppositionen.

Hittills har det sällan varit ett stort problem. Oppositionen, det vill säga socialdemokraterna och de gröna, har visserligen muttrat och klagat, men hittills har man alltid ställt sig bakom förbundskansler Merkels åtgärder för att få bukt med krisen.

Men nu är det andra tongångar också i Tyskland. Stärkta av François Hollandes valseger i Frankrike utmanar de tyska socialdemokraterna nu Merkel hårdare än tidigare. För att få igenom finanspakten i förbundsdagen måste Merkel få oppositionen på sin sida och det här vet man att utnyttja i kampen för en finansiell transaktionsskatt i Europa. Samtidigt kräver SPD också åtgärder för att motarbeta ungdomsarbetslösheten och främja tillväxten.

Oklara överenskommelser

I torsdags var allt ännu frid och fröjd. Merkel gick med på kravet att arbeta för en transaktionsskatt, även om den inte införs i alla EU-länder. Under veckoslutet var det ändå slut på friden, efter att det läckte ut att en av de kristdemokratiska ministrarna ska ha sagt att det inte blir någon skatt före förbundsdagsvalet hösten 2013. Socialdemokraterna kände sig lurade.

- Så här behandlar man inte ett oppositionsparti som socialdemokraterna. Om man behöver vårt stöd för att få finanspakten godkänd, då måste man ta våra förslag på allvar, sade Frank-Walter Steinmeier, socialdemokraternas gruppordförande i förbundsdagen.

Socialdemokraterna kräver nu en exakt tidsplan för hur transaktionsskatten ska införas. I måndags ledde det första krismötet inte till några resultat och i dag samlas man till ett nytt möte. De regerande kristdemokraterna hoppas få omröstningen i förbundsdagen undanstökad före sommarpausen om några veckor, men att oppositionen efter dagens möte skulle ställa sig bakom kanslern är det inte många som vågar tro på.

Och för att ytterligare sätta tyngd bakom sina krav åker de ledande socialdemokraterna, genast efter mötet med Merkel, till Paris för att träffa president François Hollande.

Johnny Sjöblom, Nürnberg

Diskussion om artikeln