Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Unga jägare får inte egen bössa

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2012 08:52.
Bildtext Ungdomar får idag jobba hårt för att förtjäna ett jaktvapen.

Intresset bland unga att syssla med jakt ökar. Samtidigt gör den nya vapenlagen det svårt för unga att få ett eget vapen.

-Det rätt så svårt, närapå omöjligt, konstaterar Bo-Krister ”Bobi” Lindholm, aktiv inom jägarförbundet i Finland.

För att en ung person ska få ett eget jaktvapen krävs det ett medlemskap i en jaktförening. Men för att få vara med i en jaktförening krävs det att personen i fråga har ett vapen.

Verksamhetsledare Bo-Krister Lindholm från Hangöudds jaktvårdsförening
Bildtext Bobi Lindholm tycker ett jaktkörkort vore en bra idé.

Reglerna är helt bakvända, anser Lindholm. Enligt Lindholm borde en person först skaffa ett vapen, sedan träna på skjutbanor och sedan vara med på jaktföreningens talkon och lära sig hur jakten går till i praktiken.

Helt omöjligt är det inte för unga att få ett vapen. Men för att få ett har personen i fråga en lång väg att gå. Lindholm berättar att ungdomen i fråga först måste tar kontakt med en äldre jägare eller en förälder som är jägare. Sen ska man jobba för jaktföreningen och sätta sig in i saker.

-Om man inte har några hundra hektar egen mark då förstås. Det hjälper till, konstaterar Lindholm.

Risk att intresset svalnar

Lindholm tycker att det är positivt att de unga fördjupar sina kunskaper i jakt men han tror det är svårt att hålla intresset vid liv hos unga när de inte har en möjlighet att bli jägare och inte får ett vapen.

Lindholm tror inte att det är omöjligt för någon att komma med i en jaktförening. Bara man visar gott intresse så kommer man nog med, säger han.

Bildtext Micaela Qvarnström sysslar med jakt och skytte.

Tjugoåriga Micaela Qvarnström, världsmästare i viltmålsskytte för damjuniorer, hade inga problem med att få vapenlicens när hon en gång i tiden började med jakt och skytte. Qvarnström tror också att det finns risk för att intresset för jakt hos en ungdom svalnar om det är allt för svårt att få börja jaga.