Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia störtdök på börsen

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2012 18:22.
Bild: Yle

Nokias aktiekurs har djupdykt på Helsingforsbörsen efter att Nokia meddelade om uppsägningar och gav en resultatvarning för det andra kvartalet. Aktien kostade vid dagens slut 1 euro 83 cent, vilket innebär en nedgång på 17 procent.

Då börsen öppnade föll Nokia-aktien med sex procent, varefter den sjönk ytterligare till under 2 euro per aktie. Senast aktiekursen sjönk till under 2 euro var 1996.

Bild: OMX Nordic

"Bolaget blöder"

- Börsraset är konstigt, eftersom marknadens förväntningar redan var nedskruvade, säger telekomanalytiker Helena Nordman-Knutson vid Pareto Öhman i Stockholm till Dagens Industri. Hon är tveksam om Nokia - med mobilen Lumia - kan lyfta sig upp ur träsket och springa i kapp bolag som Apple. - Det är väldigt få bolag som har kommit tillbaka när de väl har börjat förlora, säger Nordman-Knutson till DI.

- Bolaget blöder just nu, och det pågår ett utflöde av pengar ur bolaget. Ett sätt att stoppa det är att minska på kostnader, dra ner verksamheten och bli mer fokuserad, säger Nordman-Knutson.

Mikko Ervasti på Evli beskriver Nokias färska steg som dramatiskt, men han anser inte att det dags att ta farväl ännu.
- De satsar nu när det ännu finns tid. Justeringar av den här storleksklassen kommer inte att vara möjliga efter det här, eftersom bolaget redan har krympt så mycket, säger Ervasti till Yle.

Apple, Google och Samsung kör snabbt förbi Nokia som nu ska ytterligare effektivera sin verksamhet bland annat med att lägga ned forskning och produktutveckling, slå samman produktion och justera marknadsföring och försäljning. Det här beräknas kosta Devices & Services-enheten sammanlagt 1 miljard euro till slutet av 2013.

Fokus framöver ligger i att utvidga sortimentet av Lumia-mobiler så att de finns i olika priskategorier samt att vidareutveckla tjänster som baserar sig på användarens geografiska information. Vidare ska det satsas på vanliga mobiler, och de ska förses med pekskärm.

Hittills har ändå försäljningen av Lumia, som fungerar med mjukvaran Microsoft , gått trögt och varit en besvikelse för många placerare. Sedan Nokia och Microsoft meddelade om sitt samarbete kring mjukvara i februari 2011 har bolaget tappat 70 procent av sitt marknadsvärde, rapporterar Reuters.

(Yle Nyheter, Reuters, Dagens Industri)