Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärare mest nöjda med sina jobb

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 11:59.
Bild: Yle

Över hälften av finländarna är mycket nöjda med sitt jobb. En enkät bland arbetstagare som undersökningsföretaget EPSI Rating har gjort visar att det är lärarna som är mest nöjda med sina jobb.

Lärarna upplever att de får förverkliga sig själva, och att deras arbetsinsats har betydelse för eleverna. Också jordbrukare, elmontörer, rörmokare och offentligt anställda finns bland dem som är mest nöjda med sina jobb. Mest missnöjda är de som jobbar inom industrin och verkstadssektorn.

Ungefär en sjättedel av finländarna är missnöjda med sina jobb. En tredjedel har en neutral inställning. Samma undersökning gjordes i fjol och resultatet visar att finländarna är en aning nöjdare i år än ifjol.

Unga är mer missnöjda med sina jobb än äldre. Allra mest missnöjda är under 30-åringar. Det verkar bero på att man i den åldern inte har hunnit så långt i karriären och inte heller får så hög lön.

Arbetstrivseln stiger med stigande ålder. För arbetstagare som är över 41 år är andelen som är nöjd med jobbet betydligt större.

2 500 personer intervjuades för undersökningen.