Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Farligt ämne hittat i kosttillskott

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:02.
Piller
Bildtext Kosttillskott och vitaminer.
Bild: YLE/Helena Myllykoski

Ett ämne som kan orsaka hälsoproblem har påträffats i kosttillskott som marknadsförs till styrketränare. Tillskotten har dragits bort från försäljning.

Det ämne som hittats i kosttillskotten heter 1,3 dimetylamylamin (DMAA) och är besläktat med amfetamin. Enligt myndigheter för livsmedelssäkerhet i Danmark och Sverige är ämnet inte dugligt som näring för människor, eftersom det medför hälsorisk.

Ämnet stimulerar det centrala nervsystemet och orsakar allvarlig skadeverkan i hjärtat och hjärnan. Det är speciellt farligt i kombination med koffein, säger Evira.

Evira uppger att det har åtminstone hittats i den importerade produkten Jack3D, som i Finland marknadsförts till kroppsbyggare. Evira vet om tre importörer, men det säljs också via internet. De kända importörerna tagit bort produkten från hyllorna och i mån av möjlighet kontaktat de som köpt den via internet.

Alla smakalternativ har dragits ur försäljning. Produkten bör förstöras eller returneras till tillverkaren. Evira är medvetna om att 1,3 dimetylamylamin finns i andra kosttillskott. Flera sådana kommer att tas ur försäljning i framtiden.