Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rock of Ages - Tom Cruise rules

Från 2012
Uppdaterad 07.03.2016 23:06.
Rock of Ages
Bild: warnerbros.

Regi: Adam Shankman

I huvudrollerna: Julianne Hough, Diego Boneta, Tom Cruise, Alec Baldwin, Cathryn Zeta-Jones, Paul Giamatti, Malin Åkerman mfl

Handling: Året är 1987 och unga Sherrie kommer till Hollywood med drömmen om att ”make it big”, i likhet med unge Drew som jobbar på innestället nr 1; the Bourbon Room. Båda beundrar de den store rockstjärnan Stacey Jaxx, en man som lever på whiskey och sex. Och som spelas av filmstjärnan Tom Cruise.

Johanna: Har man varit tonåring på 1980-talet är det svårt att inte gilla den här filmen. Den andas 80-tal, allt från filmtitelns textfont, till rockmusiken, kläderna, dansstegen… Och roligast är det att man förstått att ironisera över 80-talet. För det förekom ju onekligen en hel del pinsamheter under det årtiondet.

Silja: Jag har överhuvudtaget svårt att förhålla mig professionellt, neutralt analytisk till den här filmen, för den matar alla mina tonårsminnen. Både när det gäller musiken och min Tom Cruise-fixering som på 80-talet antog proportioner som vi inte skall gå närmare in på här… Men även utan större analytisk insats kan man säga att det uppstår en fin blandning av rollkaraktären Jaxx och Cruises egen image. Effekten är lite densamma som i filmen ”Magnolia”.

Johanna: ”Rock of Ages” är baserad på en musikal med samma namn och den är också uppbyggd på samma sätt som musikalen ”Mamma Mia” eller filmen ”Moulin Rouge”. Man tar kända låtar och bygger upp en intrig kring dem och ger musiken ett nytt sammanhang och en ny betydelse.

Silja: Och låttexterna väger extra tungt i och med att intrigen i sig är minst sagt lätt. När det gäller estetiken gillar jag att man spelar med 80-talets musikvideoestetik. Och det är ju en bit som man drev med också i Hugh Grant-komedin ”Music and Lyrics”. Så det där med en hög igenkänning funkar nästan alltid. Och vad man än tycker om ”Rock of Ages” eller alla Tom Cruises privata utspel så kommer man inte ifrån att han fortfarande är en av de största Hollywood-stjärnorna. Och jag tycker faktiskt att han är underskattad rent skådespelarmässigt – så det är så!

IMDB