Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torgparkeringen godkändes i Åbo

Från 2012
Uppdaterad 19.06.2012 02:07.
Torgförsäljare och kunder på Salutorget i Åbo en vacker sommardag.
Bildtext Torghandlarna får snart ge vika för grävmaskinerna.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Planerna på en parkeringsgrotta under Salutorget i Åbo har tagit ett steg framåt. Stadsfullmäktige har godkänt den planändring som möjliggör bygget. Godkännandet skedde med minsta möjliga marginal, 34 röster för och 33 mot.

Omröstningen delade många partier däribland Samlingsparitet, SDP och SFP. Bland annat röstade socialdemokraten Ruth Hasan emot sina partikolleger för att hon ansåg att torgparkeringen går emot de socialdemokratiska ideal partiet har satt upp. Trots att Hassan hörde till förlorarna var hon inte nämnvärt besviken då hon inte tror att torgparkeringen någonsin kommer att byggas.

Inom Sfp skulle Christel von Frenckell-Ramberg hellre ha sett en utvidgning av parkeringsgrottan P-Louhi framom en torgparkering under Salutorget. Men hon är lättad över att det kom ett beslut då många väljare kontaktat henne om att det nu skulle vara dags att komma till skott i frågan oavsett resultatet. von Frenckell-Rambergs partikollega Ulla Achrén var nöjd efter omröstningen då hon röstade för och tror att det här kan bli en bra lösning på sikt. Enligt Achrén är det bara att titta på Helsingfors eller Vasa för att inse att en parkeringsgrotta under torget har ökat kommersen.

De Grönas Mikko Laaksonen var en slagen man efter att beslutet var ett faktum. Enligt Laaksonen gick det just så det inte fick gå. Han var både besviken och trött men ännu är inte kampen över. Laaksonen tror att det nu kommer att lämnas in många besvär då beslutet nu inte skiljer sig mycket från det beslut Högsta förvaltningsdomstolen förkastade ifjol.

Laaksonen får medhåll av Vänsterförbundets Li Andersson som är besviken på den politiska beslutsgången. Enligt Andersson är det här ett bevis på att politiken inte fungerar som den ska i Åbo. Det svider att höra till förlorarna och enligt Andersson borde man helt klart ha arrangerat en folkomröstning i frågan. Det tyder det jämna resultatet i fullmäktigesalen också på.

Tvisten om parkeringsgrottan i Åbo har pågått i åratal.