Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västländerna trötta på egensinnigt Iran

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:02.
Catherine Ashton och Irans förhandlare  Saeed Jali i Moskva 18.06.12li
Bildtext EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton och Irans kärnvapenförhandlare Saaed Jali i Moskva 18.06.12

Västländernas tålamod gällande Irans kärnenergiprogram håller på att ta slut. Förhandlingarna pågår i Moskva om att få Iran att minska sin urananrikning. Men de riskerar att bli resultatlösa även i dag om inte Iran visar en mera positiv attityd till omvärldens krav, säger en EU-källa till nyhetsbyrån AFP.

Hittills har Iran vägrat gå med på kravet om att minska sin urananrikning i utbyte mot bistånd. Iran håller fast vid att landet ska ha rätt till urananrikning och kräver att EU drar tillbaka oljesanktioner som planeras inledas från och med juli.

Det finns allt fler tecken på att sanktionerna mot Iran gör livet svårt för iranierna, men frågan är ändå ifall det kan tvinga regimen till eftergifter i tvisten on Irans kärnenergiprogram. En som är skeptisk är Seyed Hossein Mousavian, en före detta talesman för Irans kärnprogram, som numera är verksam i USA

- Sanktionerna har definitivt drabbat vanligt folk, men politiker i väst ska inte tro att det kommer att få Iran att följa deras krav, säger Mousavian som var Irans främsta talesman när krisen om landets kärnenergiprogram bröt ut i början av 2000-talet.

För iranierna har olika sanktioner redan länge varit en del av vardagen, men nu sägs landets finanser vara mer ansträngda än på länge på grund av västs skärpta åtgärder mot landets centralbank och oljeexport.

Mousavian är ändå övertygad om att det inom landet fortfarande finns en stor enighet om kärnprogrammet - det vill säga det som väst misstänker att egentligen är ett försök att skaffa kärnvapen.

- Oberoende av om det är moderata som styr, eller en monark eller ett prästerskap, ingen kommer att ge upp den nationella rättigheten att anrika uran, menar Mousavian som själv hamnade i onåd hos den nuvarande iranska presidenten Ahmedinejad och blev anklagad för spionage. Nuförtiden verkar han som forskare vid Princetonuniversitetet i USA, och har nyligen publicerat en bok om sina år i kärnförhandlingsteamet.

De upptrappade sanktionerna mot Iran anses allmänt vara ett försök från USA:s sida att hålla Israel i styr. Men de israeliska hoten att attackera Iran verkar inte skrämma inte den iranska regimen.

- Rätt eller fel, men den iranska uppfattningen är att Israel aldrig skulle attackera Iran utan grönt ljus från USA. De räknar inte med Israel som ett hot, utan det är USA som enligt dem utgör den största faran, säger Mousavian.

Mette Nordström, Washington