Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanontian – vara eller icke vara?

Från 2012
Uppdaterad 30.03.2016 17:39.
Björn Almark
Bild: Eva Persson

Vid tioårsjubiléet av Tjejernas Kanontia ställdes frågan: - Lyckas SFI värna om Kanontian? Frågan var berättigad då Sven Nordlund som varit motionsloppets koordinator de tio första åren meddelat att han tackar för sig. Den nya ledningen föranledde omedelbart ökade administrativa kostnader men det lyckade konceptet höll i sig i hela tio år till.

Från att ha varit ett inkomstbringande evenemang till största delen baserat på talko- och frivilligarbete blev det allt svårare att få det hela att gå ihop ekonomiskt. Det tjugonde motionsloppet år 2010 blev den sista Tjejernas Kanontia i sin ursprungliga form. Redan hösten 2009 beslöt SFI:s förbundsstyrelse att ändra om konceptet och i dag är Kanontian som motionsevenemang avsett för hela familjen i vilket också män och barn får delta.

Vid sidan om Stafettkarnevalen och West Coast Race kan man med fog säga att Kanontian är en av de bättre finlandssvenska idrottstillställningar vi har och det finns goda skäl till att utveckla konceptet ytterligare.

Förra lördagen löptes således Kanontian för andra gången enligt det nya konceptet och precis som starten för dryga tjugo år sedan kom man nu upp till ca tusen deltagare varav ett trettiotal var barn i åldern 5-13. Barnen hade en egen bana inne på brigadområdet. I år återinfördes traditionen med att ha Soldathemmets kafétält med nystekta munkar på plats och det bjöds på den klassiska ärtsoppan, på grund av nya bestämmelser, dock inne i brigadens matsal.

Den stora nyheten för i år var att själva rutten nu löptes i motsatt riktning från tidigare, vilket fick ett mycket positivt mottagande av deltagarna. Riktningsändringen till löpning motsols innebar att den naturskönaste delen välkomnade löparna på andra halvan av sträckan. Efter att löparna svängt upp på Raseborgsvägen går rutten nu upp mot brandstationen och vidare längs Björknäsgatan och Prästängsgatan mot torget och vidare längs med stranden mot Hagen och tillbaka in mot brigaden.

Ett stort tack till våra arrangörer IF Raseborg, Dragsvik Idrottare och Raseborg stad för ett väl genomfört arbete. Ett varmt tack går också till mina arbetskolleger som höll kansliets fana högt i löparlaget ”FSI - Björnligan”!

Nu återstår ett uppföljningsmöte för att utvärdera Kanontians vara eller icke vara.

Trevlig midsommar!
Lillis Almark
ordförande för Kanontians ledningsgrupp