Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Island betalar bort nödlån

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Det isländska alltinget.
Bild: Yle/Reijo Lindroos

Den goda ekonomin på Island innebär att landet nu kan betala bort sina nödlån i försnabbad takt. Island har nu för andra gången i år betalat bort extra på lånet, nu med nästan en halv miljard dollar.

Återhämtningen har också varit snabb. Landets banksektor kraschade för mindre än fyra år sedan, men nu ligger den årliga tillväxten på 4,5 procent. Främst växer ekonomin tack vare en god export av fisk, många turister och en fungerande inhemsk konsumtion.

Nu återstår ungefär en miljard dollar av lånet från IMF. Tanken är att Island ska betala bort resten senast 2016.

EU-förhandlingarna rör sig framåt

Samtidigt kommer också besked om att Islands förhandlingar om ett EU-medlemskap går framåt.

- Det här är det snabbaste som ett kandidatland har rört sig, sedan vi år 2006 införde en förnyad konsensus om utvidgningen av EU, säger utvigningskommissionär Štefan Füle.

Förhandlingarna har ändå inte börjat om den verkliga tvistefrågan, det vill säga fisket. Att fiskfångsten är en så pass viktig motor för den isländska ekonomin gör att förhandlingarna kommer att kräva mycket tid.

- Aldrig tidigare har ett land ansökt om EU-medlemskap där fiske är en lika stor fråga, säger Islands utrikesminister Össur Skarphéðinsson.

Problematiken handlar långt om fiskekvoter men också om den valfångst som Island bedriver. Förhandlingarna mellan Island och EU började i fjol, men Island ansökte om EU-medlemskap redan år 2009.