Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blodprov kan avslöja immunitet mot TBE

Från 2012
Uppdaterad 25.06.2012 16:17.
Fästing kryper på en arm.

Om du blivit biten av en fästing kan du vara immun mot TBE (fästingburen hjärhinneinflammation) - utan att du vet om det.

Då man en gång smittats av TBE (fästingburen hjärninflammation) är man immun för livet. Majoriteten av dem som smittats av TBE är symptomfria. Enligt Institutet för hälsa och välfärd uppträder symptom bara hos mindre än en tredjedel av de smittade. Den som bor på ett högriskområde, och blivit biten av fästingar, kan alltså vara immun utan att själv veta om det.

För att få reda på om man är immun behövs ett blodprov. En privat läkarstation i Åbo uppger att testet kostar kring 50 euro. Vill man vaccinera sig mot TBE kostar det mellan 100 och 200 euro, beroende på var man tar vaccinet. Blodprovet kan tas på läkarstationen och skickas till Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt för analys. Visar testet att man är immun behöver man inget vaccin

-Har man haft infektionen är man till och med bättre skyddad än om man tagit vaccinet, säger Hanni-Mari Kallio-Kokko, mikrobiolog vid HNS. Enligt Kallio-Kokko har testet visat sig vara pålitligt, men man måste beakta att korsreaktioner kan förekomma ifall den testade haft eller vaccinerats för andra liknande sjukdomar.

Jane Marttila som ansvarar för smittosamma sjukdomar på Åbo stad förhåller sig tveksamt till att folk skulle låta testa sig för immunitet innan de tar vaccinet. Sannolikheten att någon är immun är enligt Marttila så liten att det inte lönar sig att ta testet. Marttila anser också att testresultatets innebörd är en tolkningsfråga.

-Det är inte nödvändigtvis så lätt att avgöra när antikropparna befinner sig på en sådan nivå att de verkligen skyddar mot sjukdomen, säger Marttila.