Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyländska soppoliser också i sommar

Från 2012
Uppdaterad 26.06.2012 08:37.
Bildtext Soppoliserna Sanna Svanberg och Martina Qvarnström hjälper folk med sina sopor i sommar.
Bild: Yle/Veronica Montén

Radio Vega Västnyland: Sopproblem i Västnyland på somrarna

Programmet är inte längre tillgängligt

Missbruket av sopterminaler och ekopunkter är ett stort problem särskilt sommartid. Ofta dumpar folk exempelvis el- och elektronikskort på sopterminalen i stället för på sopstationen där de hör hemma. Många lämnar också sina sopsäckar på insamlingsplatser de inte betalar sopavgift för.

För att råda bot på det här återkommande problemet har avfallsbolaget Rosk'nRoll nu femte året i rad anställt soppoliser vars uppgift är att ge råd och vägledning till kunder angåenda avfallshantering.

En av soppoliserna som ska åka runt till sopterminalerna i Västnyland i sommar heter Martina Qvarnström. Hon berättar att särskilt elektronikskrot ofta hamnar på sopterminalerna i stället för på sopstationerna där de hör hemma. Hon påminner också sina kunder om att ta sin sopsäck tillbaka hem i fall sopkärlen på en sopterminal råkar vara fulla.

Ekopunkter, sopterminaler och sopstationer

Qvarnström erkänner ändå att sopterminologin kan vara besvärlig att förstå. En ekopunkt finns till för dem som har betalat ekoavgiften. Där får kunderna lämna in allehanda återvinningsbart avfall som gals och metall. En sopterminal tar emot blandavfall men bara av sådana kunder som betalat en särskild sopterminalsavgift. En sopstation å sin sida tar avgiftsfritt emot återvinningsbart avfall och farligt avfall (det som tidigare kallades problemavfall).

På ett år samlas 50 ton överlopps sopor vid sopterminalerna i Västnyland. Det här betyder 70 000 euro extra kostnader för Rosk'nRoll