Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

FNsteel i konkurs - 270 mister sitt jobb i Koverhar

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:10.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ståltillverkaren FNsteel som har fabriker i både Hangö och Dalsbruk har gått i konkurs. Konkursen berör 270 anställda på stålverket i Koverhar i Hangö och 180 anställda på valsverket i Dalsbruk.

FN Steels vice VD Anders Moliis-Mellberg säger att maj och juni månader enbart inneburit dåliga nyheter på stålmarknaden och att ägarnas försök att ordna finansiering för verksamheten har misslyckats. En konkursanmälan har lämnats in och efter att konkursförvaltaren gått igenom situationen kommer framtiden vid fabrikerna i Dalsbruk och Koverhar att klarna. I värsta fall läggs fabrikerna ner.

- Det är klart att man kan hoppas på att det finns intressenter som skulle vara intresserade av att ta över verksamheten men den nuvarande ägaren har inga möjligheter till det, säger Moliis-Mellberg.

Ny masugn
För några månader sedan meddelade FNsteel om stora moderniseringsarbeten i Koverhar. Enheten har haft ett längre sommaruppehåll då masugnen har moderniserats och nu är det oklart när produktionen kan köras igång igen. Personalen har informerats om att det endast finns arbete för två veckor till men efter det är det oklart hur det blir.

Enligt moderbolaget har marknadsläget för stålindustrin försämrats kraftigt under den senaste tiden samtidigt som råvarupriserna fortsättningsvis har varit höga. På grund av den rådande krisen i Europa har bankerna inte kunnat ge mer lån och därför blev läget snabbt kritiskt.