Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barclays fick jätteböter för räntefusk

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:13.

Den brittiska banken Barclays tvingas betala hundratals miljoner euro i ersättning för att ha försökt manipulera Libor-räntan i London.

Libor är en referensränta med vilken banker lånar till varandra på finansmarknaden.

Barclays kommer nu att betala skadestånd till den myndighet som övervakar derivatavtal i USA, till USA:s justitieministerium och till de myndigheter som övervakar finansmarknaden i Storbritannien. Sammanlagt ska banken betala 453 miljoner dollar, det vill säga 367 miljoner euro, i ersättning.

Enligt myndigheterna manipulerade Barclays räntan mellan åren 2005-2009. Att manipulera räntan innebär att man konstgjort styr den i önskad riktning. Det här innebär att miljontals långivare betalat antingen för låg eller för hög ränta.

Barclays vd Bob Diamond och andra toppchefer vid banken uppger för tidningen Financial Times att de inte kommer att ta emot någon bonus i år på grund av skandalen.

Storbritanniens finansminister George Osborne har meddelat att det kommer att undersökas i detalj vilka personer som varit involverade i räntemanipulationen. Osborne befarar att också andra banker har sysslat med liknande räntefiffel.

(Yle, Financial Times, DN, Reuters)