Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islänningarna väljer president

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:13.
Bildtext Ólafur Ragnar Grímsson och Thóra Arnórsdóttir kämpar om presidentposten
Bild: AFP / Lehtikuva

Islänningarna går till presidentval i dag. Sex kandidater ställer upp i valet. Bara en av dem är politiker - landets nuvarande president Ólafur Ragnar Grímsson, som vill bli omvald för femte gången.

Grímsson är favorit, men han har konkurrens av tv-personligheten Thóra Arnórsdóttir. Det här bedömer Anders Svensson, svensk journalist och expert på isländsk politik.

Ólafur Ragnar Grímsson har suttit som president i 16 år. Det gjorde också hans företrädare Vigdís Finnbogadóttir.

Efter en viss tvekan har Ólafur Ragnar Grímsson bestämt sig för att han vill bli återvald ännu en gång. Den här gången tvekar också väljarna. Huvudkandidaterna har alltså ett nästan lika stort stöd. Utmanaren, 36-åriga tv-personligheten Thóra Arnórsdóttir saknar politisk erfarenhet sedan tidigare, men är ung och fräsch och nybliven mor.

Ólafur Ragnar Grímsson är tidigare socialistisk toppolitiker och har hunnit bli en landsfader, men islänningarna har också hunnit tröttna på honom. Tv-meteorologen och jordbävningsexperten Ari Trausti Guðmundsson väntas komma trea och få ungefär 10 procent av rösterna.

I Island väljer man ofta hellre personligheter än politiker till presidentposten. Vigdís Finnbogadóttir var teaterdirektör i tiderna, och i senaste kommunalval valdes en tv-komiker överraskande till borgmästare. Det blev ändå inte så roligt, då han måste ta det ekonomiska och politiska ansvaret i Islands huvudstad Reykjavik. I den här valrörelsen lyser humorn ändå med sin frånvaro, säger Anders Svensson.

Läs mer på Anders Svenssons Islandsblogg.