Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sociala medier välkomnas i skriftskola

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:16.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Tanken har varit att bättre knyta ihop konfirmandtiden med vardagen - Spela upp på Arenan

Matteus församling i Helsingfors bestämde sig förra året för att tänka om undervisningen på konfirmationslägren. Man ansåg att skriftskola, som en gång varit en föregångare i undervisningsmetoder, nu halkar efter. Målet med den nya undervisningen är att bättre knyta ihop konfirmandtiden med vardagen utanför lägret.

Under sommarlägren på Lekholmen utanför Helsingfors är därför bland annat sociala medier nu en naturlig del av inlärningen.

- De här ungdomarna lever i en värld där sociala medier är en verklighet, det är deras vanliga sätt att uttrycka sig och det försöker vi bejaka. De får till exempel twittra under storsamlingen, säger Daniel Jakobsson, ungdomsarbetsledare på Matteus församling. Han har varit med och utvecklat speciellt den tekniska delen av undervisningen.

På lägret visas filmer, deltagarna får göra kreativt arbete och diskutera mycket.

- Det bästa är nog gemenskapen, det känns som att alla är så goda vänner med varandra, säger Anna Westerlund åtta dagar in i lägret.

För vissa har konceptet varit så lockande att de kommit tillbaka till Lekholmen. Victor Strandell och Viktor Magnus Salenius var konfirmander i fjol och hjälpledare i år.

- Det var en trevlig upplevelse och jag ville ta del av den där stämningen på nytt, säger Strandell.

- Jag tyckte speciellt mycket om att de poängterar diskussion och att vi fick vara med och säga vår åsikt, fortsätter Salenius.

Tidigare skulle konfirmanderna lämna hemma datorn och ge ifrån sig mobiltelefonerna till natten.

- Vi märkte att det kanske inte var så positivt. Det blev en ännu mer isolerad känsla här på ön, säger konfirmandteologen Patricia Högnabba, som varit med och utvecklat konceptet.

Idag används mobilen flitigt av både lägerledare och deltagare.

- Om jag inte förstår något ord kan man genast googla det och sen kan man direkt delta i diskussionen, säger Sofia Simonsen som deltar i lägret. Enligt henne har undervisningen lärt henne mycket, speciellt om henne själv.

Nina Simberg