Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Matringar har ökat explosionsartat

Från 2012
Uppdaterad 04.07.2012 11:03.
Så kan matlådan se ut.
Bild: Ekosoppi

Ekologiska matvaror från närproducenter som levereras hem till folk, eller så kallade ekomatringar, har lockat fler och fler hushåll de senaste åren. Det här märker producenterna på Solsidans trädgård i Pörtom.

Kraftig ökning av matringar

Programmet är inte längre tillgängligt

Margareta och Kurt Lagerstedt startade företaget år 1981 och 1989 beslöt de att övergå helt till biodynamisk och ekologisk odling. Och samma år startade de så kallade matringar. Matringar har alltså funnits i många år, men det är först nu som de har fått en markant ökning.
- Under de två senaste åren har de ökat explosionsartat. Jag tror att de ökade från 7 till 20 på två månader. Och nu är de 30, säger Margareta Lagerstedt.

Ekomatringar är mer än bara frukt och grönsaker

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon tror att folk lockas av den direkta kontakten med odlaren och färska produkter. De har också konkurrenskraftiga priser jämfört med produkter som finns i butiken.
- I butiken är utbudet är inte alltid så stort, det är inte alltid färskt och det är ganska dyrt. Och dessutom tror jag att folk uppskattar det att vi kör produkterna direkt till dörren, säger Lagerstedt.

Bildtext Cecilia Nordman
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Färskt, ekologiskt och närproducerat och lyxen att få matvarorna ända fram till tröskeln. Det här är aspekter som är viktigare än den ekonomiska aspekten, även om det blir lite billigare med matring än ekologiskt från butiken, säger kontaktpersonen till en av Solsidans största matringar, Cecilia Nordman. Hon startade en matring i Sundom i Vasa 2009.
- Jag kollade med några grannar och redan från början var det 7-8 stycken som genast nappade och sade att de var med, säger Nordman.
Och de ökade snabbt för efter första året var de 30 hushåll och i dag är de kring 50.

Här hittar du Cecilia Nordmans blogg Morotsliv.