Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Roskilde 2010

Uppdaterad 20.11.2013 09:24.

FESTIVALYRA I 40 ÅR

Roskilde Festival is a unique and all-encompassing experience where music, events and activities form a unity with the intense sense of community among an emphatic audience.

> Roskilde festivalens hemsida

Så här skriver man om Roskilde på festivalens hemsida. Vår bevakning av festivalen ska försöka lite ta reda på vad det här med "all-encompassing" egentligen kan innebära. Den här bloggen är också speciell för att jag, Mats, besöker festivalen för första gången och dels för att Roskilde Festivalen fyller 40 år i år. För att nämna ett mindre trevligt jubileum är det också exakt tio år sedan flera människor miste livet på Pearl Jams konsert i just Roskilde. Sebastian Bergholm reflekterar mera kring det här i sitt blogginlägg på kulturen.fi. I vilket fall som helst kommer vårt team att utforska festivalen mycket genom undertecknads okunskap och nyfikenhet kring fenomenet Roskilde. Genom erfarna besökare, arrangörer, journalister och artister försöker vi komma till kärnan vad Roskilde är och samtidigt försöka göra det så intressant för er läsare som möjligt. Kanske också lite underhållande!

KULTUREN.FIs team i Roskilde är:
Jag, Mats Wägar
Johannes Söderström (bild)
Dimitri Paile (ljud)

Kommentera gärna bloggen, dela med er av era egna erfarenheter och ge ros och ris.

Resan till Roskilde 29.6–30.6

Vi startade från Helsingfors den 29 juni kl.16:00 sin resa mot Roskilde. Den första pausen hölls i Sjundeå, där Johannes föräldrar bjöd på en utsökt middag. Vi åt sillröra med potatis, spenatpaj och jordgubbstårta till efterrätt. Mums! Kaffet togs med i bilen för att hinna till färjan i Åbo i tid.

På natten låg vi på båten i hyttsängarna och försökte få sömn. Den förfärliga Brasilienska varietéshowen i båtens dansrestaurang hade gett oss noja. Festen i grannhytten höll oss också vakna. Dimitri var mest irriterad över den "avant garde" musik som hyttens hatthylla spelade åt honom i samklang med båtens motorer. Johannes och jag hade inte noterat detta, men vi antar att Dimitris tränade öra var mera kvalificerat att snappa upp dylika melodier. Hoppas artisterna i Roskilde bjuder på mindre angstfylld musik!

På morgonen rusar vi yrvakna ner till bildäck. Väl framme märkte vi att hälften av bilarna var borta. Båten hade redan anlänt! En man och hans fru tittade besviket på oss, som tillsammans med en rad andra resenärer satt fastkilade bakom vår bil. Dimitri, som har ryskt blod i vänerna, satt sig kvickt bakom ratten och kurvade ettrigt ut ur färgan som om inget hade hänt. Vi var nu i Stockholm – i Europa.

Fortsättning följer inom kort. Då är vi inne på festivalområdet.