Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Roskilde 2010: Porcupine tree och festivaler

Uppdaterad 20.11.2013 09:26.

Proggbandet Porcupine Tree spelade torsdagskvällen på Arenan i Roskilde. Grundaren, sångaren, gitarristen och låtskrivaren i bandet, Steven Wilson, reflekterade kring hur det är att besöka festivaler.

Det karakteristiska för bandet är långa temaskivor som fungerar som helheter. Hur sitter det konceptet i festivalspelningar? Steven verkade inte heller ha mycket till övers för ordspråket "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Kolla videon!

Innan Porcupine Tree började spela, fylldes fältet utanför Orange scenen ut till kanterna – Gorillaz steg upp på scenen. Bandet, med Damon Albarn i spetsen, bjöd på en monumental show med sin stora orkester: stråkar och körsång kombinerades med sköna basgångar och syntetiska element. Musiken var väl anpassad till den stora utomhusspelningen och det märktes också hos publiken. Stämningen var på topp och alla hade roligt.

På tal om humöret märker man snabbt en distinkt skillnad mellan Roskilde och liknande festivaler i Finland. I Roskilde lyser aggressivitet och våld med sin frånvaro på ett mycket häpnadsväckande sätt. Alla är glada, väldigt få är för fulla och inga dispyter tycks uppstå. På motsvarande evenemang i Finland skulle knytnävarna nog var mera närvarande. Det är som om det här med peace & love skulle existera på riktigt i Roskilde. Dryckeskulturen verkar också vara på en mera saklig nivå.

Innan vi anlände till festivalen fick jag också för första gången erfara Christianias atmosfär. Öppen försäljning av diverse grödor måste vara ett unikt inslag i Norden. Fascinerande skillnader mellan två nordiska länder!