Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Roskilde 2010: Fredag

Uppdaterad 20.11.2013 09:27.

På torsdag morgonen hade vi hittat ett perfekt ställe att duscha på. Varmt vatten och dessutom gratis! Men idag då vi kom till samma ställe invirade i handdukar så var det stopp! Vi fick inte längre komma in pga. fel färg på armbandet. Snacka om segregering!

Vi blev tvungna att vända oss om och ta en fem euros varmdusch på ett annat ställe. Vi blev naturligtvis lite besvikna, snåla som vi är. Roskildes praktiska arrangemang för medierna fortsatte att skapa huvudbry. Vi beslöt oss till slut att kontakta mediecentralen för att kolla var vi kunde duscha. I telefonen sade de till oss att vi skulle fråga människorna i gula västar. De vet bäst! Vår erfarenhet har visat att människorna i gula västar är de sista man ska fråga för att få klarhet i tillvaron. På basis av samtalet till mediecentralen verkar koordinationen och vetskapen inte vara ett dugg bättre på högre nivå heller!

Det här är inget vi hittar på. Flera andra ackrediterade har också blivit akterstyrda till förvirring och utmattning.

Men som sagt, solen skiner och festivalfolket ler! På dagen tittade vi på bl.a. svenska metalbandet Meshuggah. Meshuggahs svårsmälta musikstil klingar kanske inte helt rätt i sommarvärmen. Dystopiska toner om maskin kontra människa känns udda bland lättklädda festivalbesökare, frisinnigt svevande fram och tillbaka i dammet...

Kvällens artistbevakning blev också rockbetonad. När Alice In Chains klev upp på scenen var det mest lite äldre kids som var på plats. Visst fanns det också yngre på plats, men bandet verkade väcka större iver hos de äldre i publiken. Bandets ursprungliga sångare, Layne Staley, gick bort 2002 i en heroin överdos. Laynes starka personlighet och röst präglade bandet stort, vilket gjorde det spännande att se bandet med den nya sångaren William DuWall. Efter en stunds spelande var det ganska klart att bandet var i bra form. Det nya materialet tycktes också falla i god jord hos publiken. DuWall är inte Layne Staley, men det betyder inte att han skulle varit dålig. Tvärtom, skötte han sin post utan problem och kunde även lyfta det gamla materialet som präglats av Laynes stil.

Halv elva på kvällen var det dags för all-star bandet Them Crooked Vultures att underhålla publiken. I bandet hittar vi alltså Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Josh Homme (Queens of The Stone Age) och John Paul Jones (Led Zeppelin). Med andra ord hade det egentligen ingen skillnad hur bra bandet spelade – publiken skulle komma i vilket fall som helst! Men lyckligtvis kunde bandet också leverera rock n' roll. Dave Grohl slog hårt på trummorna till publikhavets stora förtjusning. Personligen tyckte jag att Josh Hommes sjungande var lite svagt, men jag antar att det hör till stjärntrions stil.