Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öppna inte bilagor som följer med suspekta e-postmeddelanden

Från 2012
Uppdaterad 05.07.2012 14:15.

Under den senaste tiden har det cirkulerat ett datavirus som sänds i polisen namn och som uppmanar datoranvändare att betala en avgift så att man sedan ska kunna använda datorn.

I meddelandet står att polisen låst datorn på grund av olaglig användning.
- Om man får viruset ska man stänga av datorn och föra den på service. Det här viruset är relativt enkelt att ta bort och det orsakar inte så stora skador. Man kan bland annat inte surfa om man har det här viruset, säger Markus Lamminmäki vid IT-företaget KD-Soft i Vasa.

Datorer infekteras av viruset via bland annat pdf-filer som följer med i e-postmeddelanden. Om man får det här viruset uppmanas man betala en summa på 100 euro för att få börja använda datorn ingen.
- Om man får ett e-postmeddelande där det står att man vunnit på ett lotteri eller likande så ska man inte öppna bilagan som följer med. Man ska bara radera det, säger Lamminmäki.

En som drabbats av det här dataviruset är Elisabeth Kronman.
- I meddelandet som man får så står det att man ska gå till R-kiosken och köpa ett kort som kostar 100 euro. Jag gick på det men som tur var så visste försäljaren där vad det var frågan om, säger hon.

Bildtext Elisabeth Kronman och Markus Lamminmäki.