Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kihlman om Kihlman

Publicerad 26.12.2010 10:21. Uppdaterad 05.07.2012 11:15.

Författaren Christer Kihlman tystnade som författare och drog sig undan offentligheten i 20 år. I dokumentärfilmen belyser han orsakerna till sin tystnad. Som 80-åring tar Kihlman modigare än förut ställning till finlandssvensk identitet, sig själv och till fel han har begått.

I Norden finns få författare, vilkas verk är bestående moderna, tål tiden och behåller sin ställning i toppen av den finska, den nordiska och europeiska litteraturen. Christer Kihlman är en av dem.

I dokumentärfilmen Christer Kihlman om Christer Kihlman öppnar sig författaren och berättar om alla sina synder. För Kihlman är det viktigt att finna sanningen såväl i sig själv som i samhället. Enligt honom hör det till författarens jobb att gå till kärnan, ända till botten. När man är skoningslös mot samhället, bör man också vara obarmhärtig mot sig själv.

Under åren och årtionden har författaren märkt, att upproriskheten i Kihlmans släkt är en del också av hans eget arv. Kihlman döptes på 1970-talet till fadermördare. Numera har han lärt sig att uppskatta sin släkt och förstå sina förfäders syfte. ”I vår släkt har alla alltid enligt sig själv haft rätt”, berättar han.

Enligt Kihlman är den västerländska kulturen i kris. Nu vill ha skriva om nuläget i vår kultur och om framtiden, och genom sitt skrivande finna en ny väg som inte skulle sluta i undergång. 80-åriga Kihlman vill påverka att kommande generationer skulle ha möjlighet till ett människovärdigt liv.

Regi: Pekka Mandart
Manuskript: Pamela Mandart och Pekka Mandart
Produktion Crosstalents Oy 2010

Christer Kihlman om Christer Kihlman
26.12 kl. 15.21 med repris 29.12 kl 20.40 YLE FST5