Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

RONNIE JAMES DIO

Från 2010
Uppdaterad 05.07.2012 13:36.


Ronnie James Dio är död. Han avled den 16 maj vid 67 års ålder efter en över 50 år lång karriär inom musikbranschen. Vila i frid.

Nu vill jag ju inte påstå att jag var någon stor Dio-fan. Jag ägde gruppen ELF:s album Carolina County Ball och Rainbows tre första album. De var i mitt tycke ganska bra men hade jag förvisats till den legendariska med skivspelare och elektricitet försedda ön dit man får ta med sig 10 album så hade de nog blivit hemma i hyllan. Senare så tyckte jag t.o.m. att det var ganska fjantigt när en 50 år gammal gubbe stod på scenen omgiven av paffpyramider fäktande med ett plastsvärd.

Nu när jag själv har blivit en 50 år gammal gubbe har jag kanske litet mera perspektiv på saken. Det här har ingenting med någon av ålderdom orsakad vishet att göra utan med en aha-upplevelse jag fick för ca. 5 år sedan. Jag var på besök hos en bekant långt ute på landsbygden i Savolax. När frun i huset hörde att jag var något slags rock-journalist ville hon visa mig några tidningsurklipp. Det fanns nämligen tre döttrar i huset. Tack vare sin fars exempel var de alla inbitna rock-fantaster. Äldsta dottern Anna, 17 år hade börjat skriva artiklar om diverse konserter hon varit på i den lokala tidningen. En av konserterna var Dios uppträdande i Helsingfors. 17 år gamla Anna tyckte inte alls att det var löjligt med en gammal gubbe på scen sjungande 80-tals metal. Tvärtemot tyckte hon att det var en stor upplevelse som fyllde henne med glädje. Jag tänkte på vad jag troligtvis hade skrivit om jag hade recenserat samma konsert och skämdes litet.

När man har hört tusentals skivor och sett hundratals konserter blir man lätt ganska cynisk. Det skall mycket till för att bli imponerad överhuvudtaget och att uppnå den känslan jag fick som 12-åring då jag för första gången hörde Deep Purples Machine Head torde vara ganska omöjligt. En kulturupplevelse består av växelverkan mellan upphovsmannen och upplevaren. Hur bra ett verk är beror på lyssnaren/läsaren/tittarens humör, personliga smak och grad av trötthet och cynism. Att påstå att den 50 år gamla mannen som har jobbat med musik hela livet har ”rätt” medan någon 15 år gammal flicka från Nedervetil har ”fel” när det gäller att avgöra vad som är bra eller dåligt slår mig nu som en ganska elitistisk och felaktig tanke. Vilket ju kanske betyder att jag knappast kan se fram mot en lysande karriär som skivrecensent. Däremot tror jag att jag har insett någonting viktigt.

Tack för det, Ronnie James Dio, 67 år och Anna, 17 år.