Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Håll koll på djurens kroppstemperatur

Från 2012
Uppdaterad 26.06.2014 16:05.
Hund som springer.
Bildtext Hundar måste få kyla ner sig efter att ha lekt ute i värmen.
Bild: YLE / Anssi Leppänen

Djurägare måste se till att deras djur mår bra i sommarvärmen. Enligt veterinär Gisle Sjöberg vid Linnunmäki veterinärstation i Kullo är det viktigaste att djuren har en valmöjlighet.

- De måste ha ett ställe där de kan ta till sig värme, och ett ställe där de kan kyla ner sig vid behov, säger Sjöberg. Om katten ligger och njuter i solen och får för varmt går det därifrån.

Liksom människor har djur en viss kroppstemperatur de måste hålla för att må bra. Till exempel hundar börjar flämta för att få ner värmen. Men i vissa fall kanske djuren inte är så bra på att själva reglera sin kroppstemperatur - bland annat då det gäller unga katter som är väldigt aktiva och leker i värmen, eller äldre hundar som kanske är lite dementa och inte förstår att röra på sig.

Om ett djur får för varmt är vatten det bästa sättet att kyla ner dem. Men vattnet ska inte vara för kallt.
- Helst ska man inte använda isbitar eftersom de får de ytliga blodkärlen att krympa, säger veterinär Gisle Sjöberg. Därför sparar kroppen mer värme än den blir av med. Medelkalla blöta handdukar runt djuret är det bästa man kan göra.

För att undvika att djuren överhettas är det sunt förnuft som gäller. Man får inte lämna djuren i bilen, och om det är en varm dag kanske man inte ska ta en överviktig hund med hjärtproblem ut på promenad.
- Man måste göra allting försiktigt och med måtta, säger Sjöberg.