Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Laaninen: Svårt att hitta kandidater

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:23.
Timo Laaninen
Bild: YLE

Centern har svårt att hitta kandidater till kommunalvalet. Enligt partisekreterare Timo Laaninen beror det på en miss i tidtabellen.

- Jag måste vara ärlig i den frågan. Det är svårare nu än för fyra år sedan, säger partisekreterare Timo Laaninen.

Enligt Laaninen förlorade partiet tid när man letade efter en ny ordförande.

- Mars, april, maj, där förlorade vi tid när vi organiserade medlemsvalet om ordförandeposten. För fyra år sedan använde man de månaderna till att leta efter kandidater. Nu är vi lite efter.

Laaninen säger ändå att han tror att partiet kommer att få fulla listor i nästan alla kommuner. Men om så ska ske, får partiet ha bråttom.

Hittills har Centern fått ihop omkring 4 000 namn. I kommunalvalet 2008 ställde nästan 10 000 personer upp som kandidater för Centern. Kandidaterna ska vara klara den 18 september. Kommunalvalet hålls den 28 oktober.

Professor i statskunskap Göran Djupsund säger att partiet har fått något av en förlorarstämpel efter flera valnederlag och att maskineriet nu lider av valtrötthet.

- Man är ett förlorarparti. Centern har alltid levt på sitt fotfolk som har varit aktivt och brett. Lyckas man mobilisera fotfolket till stordåd? Det kan till och med gå sämre för Centern än de nationella siffrorna pekar på.

Enligt en opinionsmätning i HS backar Centern med nästan fyra procentenheter, jämfört med kommunalvalet 2008. Centern skulle enligt mätningen få 16,4 procent av rösterna, om kommunalvalet hölls nu.

- Heidi Herrmann