Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Surt sa räven om rönnbären

Från 2012
Uppdaterad 10.07.2012 14:31.
Friberg
Bildtext Friberg från Tenala.
Bild: Från Kurre Österbergs bildarkiv

Ordspråk och gamla bevingade ord börjar kanske vara inne på sin sista vals, men fortfarande används de flitigt av den äldre generationen. Många unga har svårt att hänga med bland de gamla orden och uttrycken och en orsak är antagligen att vår muntliga kultur förändrats så mycket.

Åke och Ing-Maj Wikström i Ekenäs har lyckats föra vidare lite av traditionen till sina egna barn, och använder själva ofta ordspråk eftersom de tycker att det finns mycket man kan förklara med dem.

Åke och Ing-Maj Wikström
Bildtext Åke och Ing-Maj Wikström
Bild: YLE/Malin Lindholm

- När redan min pappa prata om att det "for till vädervars" så undrade man vad han pratar om riktigt, men idag tycker man att det är viktigt när man vet vad det betyder, säger Åke Wikström.

Det finns en hel del speciella ordspråk som används i Västnyland och teorierna om varifrån de kommer och vad de handlar om är varierar. Uttryck och ordspråk som kan höras i Karis är bland annat "Pojkar pojkar, sa Illman om svinen", "Full i fan som Barkkin´s kattn" och "Reven sa Ringvall när andra hurra". Den sistnämnda kan tänkas handla om en karisbo som hette Ringvall och var sjöman. Han tyckte det var dumt då besättningen hurrade medan lik sänktes i havet, och sade därför istället reven.

Fribergs gurkor

Ett annat ordspråk som är välkänt i Västnyland handlar om Fribergs gurkor. Variationer av "Det foor ti Gud som Friibergs gurkkona" påträffas på många håll i både Svenskfinland och i Sverige, särskilt i Skåne. Vilken Friberg det sist och slutligen handlar om är omdebatterat, i Västnyland tros det handla om en Friberg som odlade gurkor i Tenala, på Åland sägs det ha funnits en gurkodlare i Hammarland, och i Stockholm finns det en släkt som säger sig ha gamla brev som tyder på att uttrycket är flera generationer gammalt och härstammar därifrån.

Bland fotografier som Kurre Österberg samlat ihop i Västnyland finns det bilder på Tenala-Friberg och både Johan Lönnberg, som håller på att digitalisera samlingen, och hans pappa Olle, tror att uttrycket är västnyländskt. De brukar använda det då och då, men vad som egentligen hände med Fribergs gurkor är ett mysterium.

- Kanske de frös på hösten där, de for till Gud, säger Olle Lönnberg.

Borde fortsätta leva

Ordspråk borde leva vidare eftersom det väcker bilder hos folk på ett särskilt sätt. Det här tycker Lisbet Tuominen som är modersmålslärare i Ekenäs gymnasium.

- Jag tycker att de ger färg, säger Tuominen.

Tyvärr finns det alldeles för lite modersmålstimmar till förfogande i skolan för att kunna prioritera ordspråken, tycker Tuominen.

Diskussion om artikeln