Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bärplockare bor fortfarande farligt

Från 2012
Uppdaterad 10.07.2012 13:56.
Bildtext Över 10 000 personer säsongsarbetar i Finland.
Bild: Yle

Då en ukrainsk bärplockare dog i en ladugårdsbrand för fyra år sedan började myndigheterna kontrollera hur bärplockarna bodde under de månader de arbetade i Finland. Myndigheterna fann att många inhystes mycket trångt i gamla brandfarliga byggnader som till exempel ladugårdar och fabrikshallar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Aktuellt: Utländska bärplockare bor fortfarande farligt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Ett skräckexempel är då inkvarteringen finns på andra våningen med fönster som det inte går att öppna och till exempel en traktorhall och en värmeanläggning i samma byggnad, säger Eerik Virtanen som är brandinspektör i Egentliga Finland. Han berättar att det har hänt att gårdens ägare svarat på brandinspektörens frågor med att säga rakt ut att de varken finns brandvarnare eller brandsläckare i byggnaden.

I fallet för fyra år sedan hjälpte kontrollerna och de som inhystes i fabrikshallen flyttades till ett säkrare boende. I hela landet finns det mellan 10 000 och 12 000 säsongsarbetare. Största delen är européer och kommer från Ukraina, Vitryssland och de baltiska länderna. En del kommer ända från Vietnam och Thailand.

Sparar på säkerhet

Enligt lagen ska näringsidkaren informera byggnadstillsynen om inkvarteringen för att den ska granskas och godkännas. Enligt brandinspektören Eerik Virtanen handlar det sällan om att de som låter bli att meddela myndigheterna om att de inkvarterar säsongsarbetare inte känner till att de borde göra det. De försöker undvika de kostnader som ett säkert och mänskligt boende innebär.

Vi är förvånade över hur utbredd den dåliga inkvarteringen är och vi misstänker att det också är ett problem i andra branscher.

– Det handlar inte om stora summor, ingenting som för en företagare till konkursens rand precis, säger Virtanen.

Situationen i Egentliga Finland och Savolax där det finns många jordgubbsodlare är bra efter att kontrollerna inletts. Övervakningen görs inte på samma sätt i alla kommuner. I Österbotten görs kontrollerna bara för tillfälliga inkvarteringar vid stora fester som till exempel väckelsemöten.

Brister i andra branscher

Det finns skäl att tro att liknande inkvarteringsproblem finns bland gästarbetare i till exempel byggbranschen. Orsaken till att det inte ännu uppdagats är främst att myndigheterna inte har resurser som skulle möjliggöra en heltäckande kontroll, enligt brandinspektör Virtanen.

– Som det är nu kan vi inte bevaka allt och alla. Vi är förvånade över hur utbredd den dåliga inkvarteringen är och vi misstänker att det också är ett problem i andra branscher. Till exempel utländska svetsare som jobbar på varv, säger Virtanen.

Merja Niilola / Kati Leuschel