Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bilder av Ensamme George visas i Kristinestad

Från 2012
Uppdaterad 10.07.2012 15:20.
Bildtext Det här är inte Ensamme George, men en avlägsen släkting till honom..
Bild: Bo-Göran Lillandt

Den nyligen avlidna hundraåriga jättesköldpaddan Ensamme George ingår i sommarens stora fotoutställning om Galapagosöarnas natur på Bottenhavets sjukhus i Kristinestad. Den världsberömda Ensamme George var sista individen av den underart som levt på ön Pinta.

Fotoutställningen består av över 100 bilder och skriftlig information om Galapagosöarnas natur. Den isolerade ögruppen 1 000 km utanför Ecuadors kust i Stilla havet har blivit känd som ”evolutionens laboratorium”. Det var där som Charles Darwin gjorde många avgörande observationer som låg till grund för hans evolutionsteori.

En grupp på tolv naturfotografer från Finland och Sverige besökte Galapagos under fotografen Jouni Klingas ledning i januari 2011. Åtta av fotograferna medverkar med bilder i sommarens utställning, som fyller en 95 meter lång sjukhuskorridor.

Fotografer är Heidi Holmlund, Andy Horner, Bo-Göran Lillandt, Hans-Olof Lithén, Kirsi MacKenzie, Johanna Stjernberg, Anna Ukkonen och Magnus Östman. Texterna har skrivits av Magnus Östman, som är redaktör för Finlands Natur.

Hela utställningen om Galapagos är öppen fram till 28 juli. Därefter kommer en del av utställningen att förflyttas till södra Finland medan en del fortsätter under augusti på sjukhuset.
Finlands Galapagos på Bottenhavets sjukhus

Förutom utställningen om Galapagos har sjukhuset också bland annat Heikki Willamos nya utställning ”Skogsåret”, Jouni Klingas utställning ”En pingvin som granne” och Finlands Naturskyddsförbunds utställning ”Berättelsen om saimenvikaren” i Bottenhavets naturfotogalleri.
Här finns närmare information om de pågående utställningarna.