Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varningar för trampolinskador tas inte på allvar

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:25.
Bild: Joe Harrison

Trots att läkare i flera års tid har varnat för farorna med att hoppa på trampolin fortsätter olyckorna i ungefär samma utsträckning som förr. Både läkare och försäljare av trampoliner förundrar sig över att föräldrar struntar i säkerhetsföreskrifterna då barnen hoppar på studsmatta.

En koll hos några sjukhus ger vid handen att man vid några tycker att trampolinskadorna har minskat lite, medan vid andra säger att de är lika många som förr. Det är oftast barn som skadar sig. Forskare vid universitetssjukhuset i Uleåborg visade nyligen att frakturer på underarmen hos barn har ökat fyrfalt under de senaste tio åren. De ser trampolinolyckor som den största orsaken till det.

Enligt forskarna i Uleåborg händer olyckor på trampolin främst till följd av att föräldrarna till de hoppande barnen inte följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Sådana har både läkare och säkerhetsmyndigheten Tukes gått ut med.

Fyra säkerhetsråd för barn på trampoliner

  • Använd ett skyddsnät runt trampolinen.
  • Bara en person åt gången ska använda trampolinen.
  • En vuxen ska övervaka barn som hoppar.
  • Begränsa tiden för hur länge barn hoppar. De flesta olyckor sker efter 10-15 minuters hoppande, då barnen blir trötta.

Butikschef Vesa Nieminen hos trampolinförsäljaren Acon i Tusby säger att instruktioner om säkerheten följer med då man köper en studsmatta.
- Dessutom berättar vi om farorna för kunder som köper trampolin. Det är nog föräldrarna som har ett stort ansvar här, säger han.

Också ortoped Eeva Koskimies vid barnavdelningen vid universitetssjukhuset TYKS i Åbo säger sig ha märkt att föräldrar slarvar med säkerheten för sina trampolinhoppande barn.
- Det finns orsak att fortsätta tala om farorna så att föräldrarna inser att instruktionerna faktiskt finns till för att följas, säger hon.

Ortoped Eeva Koskimies sällar sig till de läkare som anser att trampoliner för hemmabruk inte borde säljas alls.
- Trampolinskadorna är så vanliga att det bästa vore att förbjuda trampolinerna, säger hon.

Vesa Nieminen vid trampolinförsäljaren Acon tycker det vore att ta i.
- Rätt använd är trampolinen nyttig för barnen. Är man oförsiktig händer olyckor också när man till exempel cyklar, säger han.

Du hittar säkerhetsföreskrifter för studsmattor på Tukes hemsida.

Diskussion om artikeln