Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor efterfrågan på avloppsrådgivning

Från 2012
Uppdaterad 11.07.2012 09:34.
Avloppsrör.

Det finns fortfarande många frågetecken kring avloppsvattenreningen i glesbygden och vilka regler som egentligen gäller.

Ifjol ändrades förordningen om hur avloppsvattnet ska renas och det har skapat en hel del nya frågor hos de som har hus i den åboländska skärgården.

Det berättar Johanna Vattulainen som ger råd om avloppsvattenfrågor i Pargas.

Vattulainen jobbar för Valonia, alltså Egentliga Finlands servicecenter för hållbar utveckling och energi. Under den här sommaren har skärgårdsborna och deltidsboende i den väståboländska skärgården möjlighet att få gratis råd om hur de ska lösa sin egen avloppsvattenrening. Igår var hon på plats under Houtskärs miljödag och hon bekräftar att frågorna fortfarande är många.

Ifjol blev avloppsreningen i glesbygden en het politisk fråga och reglerna ändrades. Alla som fyllde 68 år före 9 mars 2011 och som har sin stadigvarande bostad i glesbygden berörs till exempel inte av reglerna. Man ruckade också på tidtabellen då alla hus ska ha sitt avloppssystem i skick. Att reglerna förändrats har fått många att vänta och se ifall förordningen kommer att justeras ytterligare.

Vattulainen betonar ändå att att det inte lönar sig att vänta och se. Själv är hon övertygad om att reglerna kommer att stå fast.

Alla hus ska ha sitt avloppssystem i skick senast i mars 2016.

Fakta om avloppsreformen

  • 1 januari 2004 trädde en avloppsförordning i kraft, vars syfte är att minska hushållsavloppsvattnets utsläpp och miljöbelastning i glesbygden. En ny förordning kom 2011 där man justerade den gamla förordningen. Enligt den ska alla fastigheter uppfylla de nya reningskraven i mars 2016.
  • Avloppsförordningen gäller såväl fast bosatta som fritidsboende. Personer som fyllt 68 år före den 9 mars 2011 och som är fast bosatta i glesbygden berörs inte av förordningen, ifall inte kommunen anser att deras avloppssystem utgör en miljöfara. Undantaget gäller inte fritidsboende.
  • För många fastighetsägare innebär de nya kraven betydande investeringar i avloppsanläggningar. En av de vanligaste åtgärderna är installation av markbädd, som kostar ca 4 000 euro.