Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

FN-steel har stängt för gott

Från 2012
Uppdaterad 12.07.2012 07:53.
FN-steels fabrik i Koverhar

Det har gått två veckor sedan budet om att FN-steels fabrik i Koverhar går i konkurs. I dag upphör arbetet och kvar blir bara ett antal vakter som ska se till att inga obehöriga tar sig in på området.

Seppo Koponen
Bildtext Seppo Koponen, huvudförtroendeman

I dag upphör arbetet på FN-steel i Koverhar och över 200 personer blir av med sitt jobb.
Enligt huvudförtroendeman Seppo Koponen är det nu som situationens allvar kommer att drabba de som blir utan jobb. Själv har han inte haft många lediga stunder sedan budet om konkursen kom för två veckor sedan. Varje dag har han svarat på upp till 100 samtal.
- Problemet är att det är svårt att svara på frågan vad man ska göra nu, när jag inte själv vet det, säger Koponen, som har jobbat på fabriken i 36 år.

Rune Westerlund
Bildtext Rune Westerlund, Arbets- och Näringsbyrån

Alla ska få dagpenning

Prioritet nummer ett har varit att få alla papper i skick så att de uppsagda åtminstone inte blir utan dagpenning. De fyra sista dagarna har Arbets- och näringsbyrån haft ett provisoriskt kontor vid fabriken, där bland annat Rune Westerlund har hjälpt personalen att anmäla sig som arbetssökande.
- Också vi blev tagna på sängen av den här konkursen och det kommer att innebära massor av jobb för oss, säger han. Det kommer att bli svårt att hitta nya arbetsplatser åt de uppsagda. Det gäller nog att vara öppen för till exempel att utbilda sig på nytt.

Fredrik Berglund
Bildtext Fredrik Berglund, arbetare

Facket har gjort ett bra jobb

Enligt Westerlund har facket organiserat både information och stöd med blanketterna åt personalen på ett utomordentligt sätt.
Då fabriken nu stänger kommer det bara att bli kvar ett antal vakter, som ska se till att inga obehöriga tar sig in på fabriksområdet.