Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duman godkände NGO-lag

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:28.
Aktivister har protesterat mot NGO-lagen utanför duman
Bildtext Aktivister har protesterat mot NGO-lagen utanför duman
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Under den sista dagen före sommarsemestern hann den ryska duman klubba igenom två kontroversiella lagar.

Det ryska parlamentets underhus röstade i dag, den sista arbetsdagen, igenom den omstridda lagen om medborgarorganisationer (Non-Governmental Organisations, eller NGO:s). Lagen gör att vissa medborgarorganisationer får statusen "utländska agenter".

Statusen gäller de organisationer som jobbar med rysk inrikespolitik och som får ekonomiskt stöd från utlandet. Kriterierna för att bli en agent är generösa. Defintionen är en politisk verksamhet som eftersträvar att påverka beslut som görs av ryska myndigheter. De som får statusen utländska agenter ska nu kontrolleras av myndigheterna både striktare och oftare.

Striktare kontroll

Maktpartiet Enade Ryssland anser att organisationer ska tvingas bli utländska agenter för att visa den ryska publiken vilka de egentligen är.

Flera internationella organisationer, som Amnesty International och Helsingforskommittén, har kritiserat lagen som en form av brännmärkning av organisationerna som utländska spioner.

Inför dagens tredje läsning hade president Vladimir Putin själv föreslagit en rad ändringar. Tilläggen gör att inga religiösa, vetenskapliga, kulturella eller sociala organisationer berörs av lagen.

Men lagen för med sig höga böter. Den politiska organisation som inte informerar myndigheterna om det utländska stödet kan få böter på upp till 25 000 euro. Den organisation som sprider information i medierna och som inte öppet redovisar för publiken om sin status som utländsk agent, kan också dömas till böter på 25 000 euro.

Spydiga journalister

I dag klubbade duman också igenom en annan kontroversiell lag om ärekränkning. Duman såg till att skärpa straffskalan för ärekränkning.

En paragraf som den förra presidenten Dmitrij Medvedev tog bort för ett par år sedan, men som president Putin nu såg till att återinföra.

Tidigare var böterna för ärekränkning 100 euro. Nu blir det det högsta straffet 125 000 euro.

Många journalister anser att lagen är direkt riktad mot hela den ryska journalistkåren. Därför arrangerade också en grupp journalister enmansdemonstationer utanför duman i dag, där plakaten berättade om censur och förtryck. Enmansdemonstrationer är den enda protest som inte kräver myndigheternas tillstånd i dagens Ryssland.

Anders Mård, S:t Petersburg

Diskussion om artikeln