Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sotkamo Silver in på Helsingforsbörsen

Från 2012
Uppdaterad 16.07.2012 11:29.
Bildtext Malm från gruvan i Taivaljärvi.
Bild: YLE / Kalle Heikkinen

Helsingforsbörsen får sitt andra gruvbolag då Sotkamo Silver i morgon noteras där. Bolagets främsta tillgång är silvergruvan Taivaljärvi i Sotkamo.

- Det är ingen slump att ett gruvbolag nu listas på börsen. Det är frågan om en strukturell trend som är väldigt positiv för Finland. Vi har fina mineralpotentialer för ökad gruvverksamhet och hoppeligen är det här bara början på den trenden, säger Lauri Rosendahl, vd för Helsingforsbörsen Nasdaq OMX.

Det kommer ändå att dröja till slutet av 2013 innan gruvdriften i Taivaljärvi kommer igång. Den årliga produktionen väntas ligga på kring en miljon uns, det vill säga 31 ton silver.

- Sedan har vi också bly, guld och speciellt zink. Hur många år vi producerar kan man inte säga. Med dagens priser känner vi till malm för åtta till tio år, men det är bara till 500 meters djup, säger Timo Lindborg, vd för Sotkamo Silver.

Emissionen en besvikelse

Allt har ändå inte gått på räls. Sotkamo Silvers emission för kring en månad sedan gav bara en tredjedel av planerade 18 miljoner euro.

- Med tanke på den europeiska finansieringssituationen är jag riktigt nöjd. Nu kan vi gå vidare. Kanske den största besvikelsen är att de finländska institutionella investerarna inte var mer intresserade, säger Lindborg.

En annan utmaning är priset på silver. I fjol steg priset kraftigt och nådde sin högsta nivå sedan 80-talet. Sedan dess har priserna ändå kommit ner, men är ännu på en sådan nivå att Sotkamo Silver kan göra vinst på sin produktion. I dagens läge ligger silverpriset på kring 27 dollar per uns.

Dåligt med börsintroduceringar i Helsingfors

För Helsingforsbörsen handlar ändå listningen om ett välkommet tillskott. De senaste åren har det bara förekommit två nya noteringar - Tikkurila och Scanfil. I båda fallen handlar det dessutom om bolag som har knoppats av från ett annat börsbolag. År 2009 introducerades Aktia och Talvivaara, men det var också tekniska listningar. Sotkamo Silver blir alltså det första bolaget som kommer in på börsen med en aktieemission sedan 2007.

Lauri Rosendahl räknar ändå med fler noteringar.

- Den här tuffare bankregleringen inom EU som skruvar åt möjligheten för bankerna att låna pengar kommer, tror jag, att strukturellt leda till att fler bolag funderar på att skaffa mera eget kapital genom att lista sig på börsen, säger han.