Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rastplatserna vid Borgå motorväg i dåligt skick

Från 2012
Uppdaterad 23.07.2012 09:18.
Bildtext Toalettpappersmängden vittnar om behovet av utedass
Bild: Yle/ Carmela Walder

Rastplatserna längs Borgå motorväg är utrustade med bord och bänkar och sopkärl, men saknar utedass. Det ligger skräp och fimpar i dikeskanterna och sopkärlen är fyllda med hushållsavfall från bland annat sommarstugor. Det luktar urin då folk uträttar sina behov i skogskanten och vid vägrenen.

Det är Ely-centralen som övervakar underhåller av rastplatserna. Risto Hyvärinta från Ely-centralen medger att rastplatserna inte är i bästa möjliga skick. Den livliga östtrafiken sätter sina spår
och många tömmer sitt skräp från stugan på rastplatserna. Hyvärinta är också väl medveten om att folk uträttar sina behov i buskarna.

Det är Trafikverket som har ansvar för att utrusta rastplatserna. Jukka Karjalainen vid Trafikverket förklarar att utedassen har avlägsnats på grund av vandalism. Trafikverket räknar med att det finns så tätt med servicestationer längs vägarna i södra Finland att de får stå till tjänst med toaletter. Några utedass vid rastplatserna blir inte aktuella säger Karjalainen.

Vid de rastplatser där det finns en servicestation, en kiosk eller ett kafé med toalett är det snyggt.

Finländska yrkeschaufförer föredrar att stanna vid en rastplats med service, medan de flesta yrkeschaufförer i östttrafik stannar på rastplatserna utan service för att koka egen mat och sova en stund.

Rastplats
Bildtext Rastplatsen vid Tammioträsk längs Borgå motorväg saknar toaletter
Bild: Yle/Sune Bergström