Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kolumn: Gangstrarnas paradis

Från 2012

Att vara en fluga på väggen, eller i detta fall på byggställningen, vore ytterst intressant med tanke på allt som framkommit om byggbranschen under den här våren och sommaren. Det har varit muthärvor, säkerhetsbrister och byggfusk.

Under våren uppdagades en av de mest omfattande muthärvor någonsin då det framkom att projektchefen vid HSB-Byggherre i Helsingfors har tagit emot mutor för hundratusentals euro. Han misstänks nu för grovt tagande av muta. Sammanlagt har sju personer häktats under utredningen. Polisens förundersökning pågår fortfarande och torde bli klar inom en månad.

För några veckor sedan smällde det i sin tur i Esbo. Den här gången bokstavligt talat. En sprängningsolycka på en byggplats i Mattby ledde till att åtta skadades och saken har nu utretts av polis. Byggbolaget som utförde sprängningarna misstänks för arbetarskyddsbrott, grovt vållande av allmän fara, vållande av personskada samt brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Förra veckan lyfte byggnadsnämnden i Helsingfors upp att många av stadens byggnader är i dåligt skick på grund av byggslarv. Vid byggnadstillsynsverket anser man att byggherren inte sköter övervakningen tillräckligt bra i praktiken, trots att allting på pappret ofta ser ut att vara i sin ordning.

Alla de här exempelen visar på en enda sak - övervakningen och kontrollen inom byggbranschen är bristfällig. Och egentligen är det inte så konstigt att det är så.

Då jag själv försökt utreda varför byggandet inte övervakas tillräckligt mycket inser jag efter en stund av telefonsamtal att det är så gott som omöjligt att hitta den ytterst ansvariga. Byggbranschen är en till synes oändlig räcka av leverantörer och underleverantörer. Inte ens byggnadsnämnden har ordentlig kontakt med dem som verkligen utför byggandet på byggplatserna runt om i Helsingfors.

Och med tanke på att fältet ser ut som det gör är det inte så konstigt att skumma bolag har möjlighet att verka fritt. Därmed inte sagt att alla byggbolag är skurkaktiga, men för vissa kan branschen te sig som, för att tala med 90-tals rapparen Coolio - gangstrarnas paradis.