Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö-Hyvingebanan elektrifieras tidigare än planerat?

Från 2012
Uppdaterad 24.07.2012 08:22.
En oövervakad järnvägsövergång.
Bild: YLE / Pia Santonen

Ledningen för Hangö stad hoppas nu på att Hangö-Hyvinge-banan kunde elektrifieras tidigare än planerat. Det här efter att Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala avbröt semestern för att träffa Hangö stads represententer på måndagen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Hangö-Hyvingebanan elektrifieras tidigare än planerat? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hangö stad söker efter möjligheter att reparera skadan efter FN-steels konkurs, där hundratals anställda förlorade sina jobb vid stålfabriken i Koverhar.
En viktig sak vore att elektrifiera järnvägen mellan Hangö och Hyvinge, eftersom det skulle göra Hangö mer konkurrenskraftig.

Riksdagen godkände i våras den trafikpolitiska redogörelsen och där finns Hangö-Hyvingebanan med som den följande järnvägsbana som ska få elektricitet - men först efter år 2016.
Men Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala säger att man i diskussionerna i dag beaktade att Hangö nu är i en svår situation, och funderade på i fall man därför kunde börja elektrifiera banan tidigare.

(Fr.v.) Riksdagsledamot Matti Saarinen (SDP) och Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala diskuterade elektifiering av Hangö-Hyvingebanan med Hangö stads ledning.
Bildtext (Fr.v.) Riksdagsledamot Matti Saarinen (SDP) och Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala diskuterade elektrifiering av Hangö-Hyvingebanan med Hangö stads ledning.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Några löften gavs inte, eftersom det i sista hand är riksdagen som beslutar i saken. Men riksdagsledamot Matti Saarinen (SDP) från Lojo var också med i Hangö. Han hoppas på byggstart under den här riksdagsperioden, som slutar våren 2015.

Fullmäktiges ordförande i Hangö, Sture Söderholm från SFP, är tacksam över dagens diskussioner.
- Vi har nog fått sådana besked här att, på grund av den här uppkomna situationen, så är chanserna nu betydligt bättre att få en sådan här sak genomförd.