Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnliga busschaufförer kan inte gå på toaletten

Från 2012
Bildtext Arto Aijala försöker fixa det saboterade låset till damtoaletten i Kampens pausrum.
Bild: YLE/Linnea de la Chapelle

Kvinnliga busschaufförer vågar inte dricka och äta ordentligt under arbetstid för det är osäkert ifall de kommer in på damtoaletten.

På grund av ofog är damtoaletterna i pausrummen låsta. Tidigare var toaletterna smutsiga och det kunde finnas avföring på golv och väggar. Situationen har förbättrats, men nu stöter de kvinnliga busschaufförerna på ytterligare problem, nämligen att låsen saboteras.

- Det är vanligt att någon petar in tändstickor i låset så att man inte kommer in på toaletten trots nyckel, säger Arto Aijala, arbetarskyddsombudsman vid Helsingfors busstrafik.

Vill förstöra för andra

Arto Aijala spekulerar kring orsaken och tror att det är någon som blivit frustrerad på att den inte kommer in på damtoaletten.

- Det kan också vara en kvinnlig chaufför som inte har nyckel än och därför vill förstöra för de andra, säger Aijala.

Damtoaletten i Kampens pausrum har haft lås cirka sex år, men ändå är ungefär 50 kvinnliga busschaufförer utan nyckel. Aijala säger att det är arbetsgivarens skyldighet att se till att alla har en egen nyckel.

"Bra med lås"

Marja Pirinen jobbar som busschaufför och har en egen nyckel. Hon tycker det är bra med låsta toaletter.

- Alla damtoaletter borde ha lås. Toaletterna är mycket fräschare jämfört med innan.

Pirinen tycker att det finns tillräckligt med pausrum och toaletter i centrum, men vill ha mer och bättre toaletter vid ändhållplatserna.