Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fridlysta backsvalans koloni förstördes i Raseborg

Från 2012
Uppdaterad 25.07.2012 09:56.
Sandtäkt och traktor. En sandbank där backsvalors bon ska ha förstörts-
Bildtext Fågelexperterna misstänker att sand har tagits så att fågelkolonin förstördes.
Bild: Privat

Den hotade och fridlysta fågelarten backsvalan har i sommar fått tiotals bon förstörda i Sannäs i Karis. Det handlar om en stor koloni Sannäs i Karis, den ena av endast två kolonier i Raseborg.

Nylands Närings-, trafik- och miljöcentral har brottsanmält fallet.

Allvarligt, säger polisen

Polisen har varit på plats och undersöker fallet som misstänkt naturskyddsbrott, berättar kommissarie Minna Immonen på polisen i Esbo.

- Vi har fått en brottsanmälan. Förundersökningen pågår och polisen ser mycket allvarligt på det som har hänt. Polisen utreder nu om svalornas bor i sandbanken har förstörts med avsikt eller om det kan vara frågan om ett misstag eller om vädrets makter kan ha förstört bona.

Backsvalors koloni i sandbank, En del av bona förstörda. Sannäs i Karis.
Bildtext Endast en tredjedel av bona fanns kvar i juli.
Bild: Privat

Två av tre bon borta

Fågelföreningen Tringas lokalavdelning i Raseborg Lullula har följt med kolonin vid en sandtäkt i flera år.

Tornsvalorna i Sannäs är en av endast två kända kolonier i hela Raseborg. För tre år sedan fanns det fortfarande fem kolonier i Raseborg.

Tidigare år har sandtaget inte skadat kolonin men i år hade största delen av bona eller 44 av 68 bebodda bon förstörts någon gång mellan juni och juli.

Återvänder år efter år

Wikipedia uppger att backsvalans häckningskolonier alltid är placerade i en sandig eller grusig brant, som en flodbank eller ett grustag.

Kolonierna består av allt från ett dussintal till flera hundratals par som häckar tätt ihop. Kolonierna återanvänds ofta år efter år.

Boet placeras i slutet av en utgrävd tunnel som sträcker sig vågrätt 10 cm till 120 cm in i marken.

Inte jordbyggnadsföretaget Ralf Ajalins sandtäkt

Företagaren Ralf Ajalin har den 25 juli tagit kontakt med Yle Västnyland. Han vill betona att nyheten inte gäller företaget Maanrakennus Ralf Ajalin Oy:s sandtäkt. Det här eftersom folk har tagit kontakt med honom i tron att det är så, vilket Ajalin tycker är lite tråkigt.
- Vi har inga svalbon här.

Diskussion om artikeln