Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nyberg väntar inga goda nyheter om Grekland

Från 2012
Uppdaterad 24.07.2012 21:16.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Hur det har gått med Greklands sparåtgärder - det får vi veta när Internationella valutafondens, EU:s och Europeiska centralbankens representanter reser dit i dag. Peter Nyberg, tidigare överdirektör på Finansministeriet säger att det är ganska uppenbart att Grekland inte har lyckats med de planerade åtstramningarna.

- Min egen åsikt är att Grekland är ett förlorat kapitel. Den enda chansen att möjligast snabbt resa sig igen är att göra en skuldsanering.

Nyberg säger att man borde ha gjort en skuldsanering för länge sedan, innan Greklands skulder växte sig så stora som de är nu. Nu har situationen gått så långt att de blir stora förluster hur man än gör.

- Antingen avskriver man Greklands skulder eller så betalar man dem själv, säger Nyberg.

Enligt honom är den aktuella stödpolitiken ohållbar i längden. Nu kommer man antagligen att fortsätta stöda problemländerna tills hela euroområdet blir kraftigt lidande.

- Euroländerna är offer för sin egen misslyckade politik. Det är klart att man ska ge krisländerna en möjlighet att klara upp sina skulder, men när det visar sig att det misslyckas borde man agera. Nu sitter man där med stora skulder som man antagligen inte kommer att få återbetalda.

Grekland ska enligt planerna spara sammanlagt 11,7 miljarder euro under åren 2013 och 2014.

Peter Nyberg har bara ett ord för att beskriva den aktuella situationen i Grekland.

- Förtvivlad.