Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nödhamnar planerade också i östnyländska vatten

Från 2012
Uppdaterad 25.07.2012 13:47.
Sköldvik hamn
Bildtext Sköldvik hamn ligger i närheten av den planerade nödhamnen ute på Svartbäcksfjärden.
Bild: YLE/Stefan Härus

Fem av de nödhamnar som Trafikverket planerar just nu kan komma att finnas i östnyländska vatten, tre utanför Lovisa och två utanför Borgå. Det var Helsingin Sanomat som i går rapporterade om att Trafikverket har slutfört sin kartläggning över var nödhamnsplatserna kunde placeras.

Idén är att man kan bogsera exempelvis läckande tankfartyg och andra olycksfartyg till nödhamnen invid kusten. Där är skadan de förorsakar enklare att begränsa än ute på öppet hav.

En av de planerade nödhamnarna och nuvarande ankringsplatserna ligger ute på Svartbäcksfjärden i närheten av Sköldvik i Borgå. Redan nu händer det rätt ofta att kemikalie- och oljefartyg förtöjer ute på fjärden, säger Erik Oljemark som har utsikt över den.
- Det är klart att man är orolig för läckage, säger Oljemark. Ibland är man fundersam vad som kommer ut då de sköljer fartygen som ligger förtöjda här. Några större utsläpp har vi inte haft nu, men man vet aldrig vad som händer. Olyckor ute till havs är alltid besvärliga.

Hamnchef Aki Marjasvaara i Lovisa är däremot inte orolig över de tre nödhamnar som kan komma att finnas utanför Lovisa. Olyckor sker så sällan men om något händer är det bra att ha en plan för vad man kan göra. Enligt honom är det väldigt osannolikt att något händer ute på Lovisaviken.

Trafikverkets kartläggning över potentiella nödhamnsplatser är nu klar för Finska vikens del. Man har utgått från nuvarande farleder och ankringsplatser ute till havs.