Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sämre tider för skrothandeln

Från 2012
Uppdaterad 25.07.2012 12:50.
Skrotföretaget Romu Keinänen
Bildtext Det finns tusentals ton skrot hos Romu Keinänen i Karis.
Bild: Yle/Minna Almark

Också skrothandlarna påverkas av det usla läget på världsmarknaden. Priset på metall är bra, men det finns dåligt med köpare.

Radio Vega Västnyland: Sämre tider för skrothandlare

Programmet är inte längre tillgängligt

Esboföretaget Romu Keinänen, som också har verksamhet i Karis, förlorade en stor kund i och med att FN-steel gick i konkurs.
Skrotföretaget Romu Keinänen sysselsätter ett tiotal personer i Karis. Dagligen anländer mellan fyra och trettio långtradare fulla med metallskrot dit - skrot som sedan sorteras och fördelas i mindre delar för att säljas vidare.

Då FN-steel i Hangö gick i konkurs för en månad sedan innebar det också att företaget gick miste om en stor kund.
- En tredjedel av vårt metallskrot såldes till FN-steel, säger Toni Keinänen. Nu måste vi skeppa metallen ut till Europa i stället. Vi har ingen speciell köpare utan an efter så säljer vi till den som bjuder bäst.

Enligt honom innebär det här en del extra besvär, men samtidigt har verksamheten i det stora hela rullat på som tidigare.
- Metallpriset är rätt bra för tillfället och tillgången är också bra. Problemet är att det är svårt att hitta köpare eftersom det ekonomiska läget är så osäkert just nu.

Enligt Skrothandlarnas förbund i Finland är det här ett allmänt problem. Jari Kortesoja, som är förbundets verksamhetsledare, säger att hela branschen lider av att ingen vill investera för tillfället.

Diskussion om artikeln