NASA: Grönlands istäcke smälter rekordsnabbt
Ett dramatiskt fenomen på Grönlands istäcke har observerats av forskare på den amerikanska rymdstyrelsen NASA.
Satellitbilder visar att isens toppskikt smälte på 97 procent av dess yta i mitten av juli. Vanligtvis om somrarna utgör det smältande området bara omkring hälften av inlandsisens yta.
I sommar har ovanligt varm luft dragit in över Grönland i flera repriser och förra veckan lösgjordes ett stort isberg från nordvästra Grönland. Det är oklart om vindarna är sällsynta naturfenomen eller om klimatförändringen har bidragit.
Isen började till och med smälta på Summit station, Grönlands kallaste och högsta plats. Undersökningar som gjorts i kärnan på isen visar att det inte töat där sedan 1889. NASA uppger att isen på Grönland smälter dramatiskt ungefär vart 150:e år, men om det i år smälter fortare eller fortsätter i samma takt kan det bli problematiskt.
Haapala: Klimatförändringen en delorsak
Vid Meteorologiska Institutet tror specialforskare Jari Haapala att klimatförändringen är en delorsak eftersom en lika massiv smältning inte tidigare har uppmätts.
Haapala tillägger att den globala uppvärmningen är kraftigast i de arktiska områdena. Enligt klimatforskarna stiger havsytan idag med ungefär fem centimeter på hundra år, som följd av att glaciären på Grönland smälter.
Enligt Haapala pekar de senaste observationerna från Grönland ändå mot att ismassan smälter snabbare än vad man trodde ännu för tio år sedan.