Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inre belastning orsaken till Kokonalger

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext De blågröna algerna finns längs med stranden på den ena sidan av Pepotgropen. På andra sidan kan man ändå simma - på egen risk.
Bild: YLE / Hanna Othman

Tidigare i veckan stängde Borgå stad friluftsbadet i Kokon, i folkmun känd som Pepotgropen, på grund av blågröna alger. Blågröna alger har inte tidigare påträffats i Pepotgropen, och därför är förekomsten ovanlig.

Ekolog Tero Myllyvirta, verksamhetsledare för Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f., är överraskad. Han säger att rikliga förekomster av blågröna alger beror på gynnsam temperatur och tillräckliga mängder näringsämnen. Båda villkoren uppfylls i Kokon. Den inre belastning som uppstår i den lilla och djupa bassängen är den troligaste förklaringen på fenomenet.

Pepotgropen är ungefär fjorton meter djup, och på bottnen kan det ha bildats slam. Under syrefria omständigheter frigörs bland annat fosfor, som kan ha lett till att blågröna alger bildats, säger Myllyvirta. Därför kunde det löna sig att vintertid suga upp så mycket av bottenslammet som möjligt, för att undvika att sådana här rikliga förekomster av blågröna alger förekommer i framtiden.

Simskolorna i Kokon är över för sommaren, och påverkas inte. Hur det blir för den varmanstriatlon som Borgå Simmare skulle arrangera i Pepotgropen den här sommaren klarnar först i kväll.