Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gendopning kan äntra arenorna

Från 2012
Uppdaterad 26.07.2012 09:01.
Spruta
Bild: Pekka Sipilä

På fredagen inleds OS i London. Under större idrottsevenemang brukar också idrottens baksida komma fram, nämligen dopning. Inför årets OS finns farhågor om att gendopning, en form av dopning som har utvecklats i tio år, nu skulle göra entré.

Människan har 30 000 gener, varav man vet att knappt 200 är direkt kopplade till förbättrandet av prestationsförmågan.

Gendopning går ut på att man tar en gen eller en del av en gen, sätter in den i ett virus som sedan för in genen i människans cell där den aktiveras, förklarar Timo Seppälä, medicinsk chef på Finlands Antidopingkommitté.

I princip kan alla grenar dra nytta av det här, säger Seppälä. Möjligheter finns att få bättre syreupptagningsförmåga, större muskler och bättre ämnesomsättning. Gendopning kan i värsta fall vara väldigt effektiv, och att få fast en idrottare som har använt sig av gendopning är väldigt svårt.

- I värsta fall måste man ta provbitar från muskler, vilket i det långa loppet inte är en bra lösning. Ett annat alternativ är att studera de vita blodkropparna och se vilka gener som fungerar, säger Seppälä.

Internationella antidopingkommittén WADA har många försöksprojekt på gång för att utveckla metoder som avslöjar gendoping. .

Riskerna ännu okända
Orsaken till att metoden har tagits fram är för att man med den kan bota ovanliga sjukdomar som till exempel muskelförtvinande sjukdomar. Enligt Seppälä har ändå metodutvecklingen gått långsammare framåt än man hoppades - eller befarade. Det här beror främst på att man inte vet riskerna med metoden.

- De nya generna kan till exempel sätta igång någon process som inte går att stoppa och orsakar cancer. Dessutom fins det immunologiska risker och totalt oförutsägbara risker. När metoden är färdigutvecklad är det idrottarna som blir de första försökskaninerna, säger Seppälä.

I dagens läge krävs ännu mera försök för att kartlägga riskerna med den medicinska metoden, säger Seppälä, som tror att den kan slå igenom inom några år.

- Jag misstänker att ingen ännu kan ha hunnit gendopa sig inför OS. Jag tror att det helt enkelt knappast finns någon som skulle vara redo att utföra det på en idrottare, säger Seppälä.