Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiker: Ett nytt Hansaförbund kan komma

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:47.
Eurosedlarna i en hand
Bild: YLE TV2

En utdragen eurokris kan leda till att de nordiska EU-länderna bildar ett modernt Hansaförbund runt Östersjön, säger professorn i historia Henrik Meinander vid Helsingfors universitet. Då får Frankrike inte vara med.

Enligt Meinanders vision intensifieras samarbetet mellan de statsekonomier som hållit EU flytande under eurokrisen. Meinander avser de nordiska länderna, Tyskland, de baltiska länderna och Polen.

Han påpekar att det finns många världsorganisationer som inte upplösts, men ändå mist mycket av sin politiska betydelse. EU kan - som det ser ut i dag - i framtiden vara en sådan, säger professor Meinander till Yle.

Om ett nytt begränsat EU-samarbete runt Östersjön blir av, kommer framtidens historiker att se uppenbara skäl till att det uppstod, tror Meinander. Ett sådant skäl är de nordliga ländernas oförmåga att förstå det latinska Europa.

Modellen förutsätter enligt Meinander att Frankrike inte är med. Så länge Frankrike är med har vi det nuvarande EU. Frankrikes enda möjlighet att stå upp mot Tyskland är att ha Sydeuropa bakom ryggen, anser professor Meinander.

Diskussion om artikeln